2024. április 23. - Béla

Emlékérmet kaptak

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint egészségesebb lenne ma a nemzet, ha az ország minden pontján sok olyan ember lenne, mint Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője.
2007. november 4. vasárnap 13:34 - Hírextra

A politikus a Mindszenty Társaság ügyvezető elnökeként a Parlamentben vasárnap adta át a Mindszenty Emlékérmeket, amelynek ez évi díjazottja Kozma Imre mellett Tunyogi Csapó Gábor, 1956-ban Németországba emigrált kétnyelvű író volt.

Lezsák Sándor - felidézve Mindszenty József bíboros életútját, annak fontos állomásait - úgy értékelte: Kozma Imre életműve erősíti a hitet abban, hogy ez az ország Mindszenty József Magyarországa.
Az elismerést megköszönve Kozma Imre elmondta, hogy egész életét Mindszenty József hatása alatt töltötte, ő volt talán az utolsó, akinek - egy véletlen találkozás folytán - a bíboros keresztet rajzolt a homlokára.

Az irgalmas rendi szerzetes hangsúlyozta, hogy Mindszenty József egész életében a nemzeti hagyományok feltámasztásán fáradozott, mivel tudta, amit ma többen nem, vagyis, hogy egy nemzet csak hagyományaira hivatkozva maradhat fenn.

Kozma Imre arra is kitért, hogy a családokat, kortermi betegeket gyakran spontán is látogató Mindszenty József új stílust hozott az egyházba, közvetlenségét, kapcsolatteremtő képességét nem értette, furcsálta a papság egy része is.

Nagy Alajos, a Mindszenty Társaság tiszteletbeli elnöke, a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum '56-os munkacsoportjának vezetője méltatta Tunyogi Csapó Gábort. Mint elmondta, 1956-os szegedi letartóztatása elől emigrált, esszéiben, verseiben, filozófiai munkáiban - Kocsis Gábor írói néven alkotva - kiállt Mindszenty József mellett, méltatta a bíboros életművét és ökumenikus emberként a protestánsok körében is népszerűsítette.

Az emlékérmeket nyolcadik alkalommal adták át. Az ünnepséget követően az egybegyűltek az Országház épületében megkoszorúzták az 1956-os forradalom napjaiban működő Szabad Kossuth Rádió emléktábláját annál az irodánál, ahol Nagy Imre miniszterelnök kinyilvánította Magyarország semlegességét, illetve Mindszenty József beszédet intézett a nemzethez.

A 17 tagú Mindszenty Társaság minden évben saját elképzelései alapján, illetve állampolgári javaslatokra dönt a díjazottak személyéről, fő kritériumnak tartva Mindszenty József életművének támogatását, illetve azokat tünteti ki, akik a néhai bíboros környezetében éltek és segítették munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását