2024. április 28. - Valéria

„Nehéz helyzetekben összezárnak a szocialisták”

Egy hete Lendvai Ildikó frakciófőnöktől a népszavazás eredményének MSZP-re gyakorolt hatásait tudakoltuk. Ezúttal a helyettesét kérdeztük – többek között – arról, hogy a kialakult helyzetben stabil-e a kormány, van-e benne elszánás a reformok
2008. március 20. csütörtök 17:29 - Bencsik Gyula

...azok nem támogatnák, akik máshogy képzelik el a jobb oktatáshoz és egészségügyhöz vezető utat...

… a célokkal ők is egyetértenek. Nagy különbség az ellenzék és a kormányoldal között, hogy az ellenzék vitatja az általunk megjelölt utat, ám nem tesz mellé alternatívát. Válasznak ma már kevés, hogy több pénzt kell fordítani ezekre a feladatokra, hiszen látható, hogy maga a több pénz nem feltétlenül eredményez színvonalemelkedést. Az egészségügyi rendszerben például egyszerre van jelen – bármilyen paradox módon hangzik – a pazarlás és a forráshiány. A Fidesz egy leegyszerűsítő, demagóg, populista politikát hangoztat, amivel nem tud előremenni az ország. Ez persze nem azt jelenti, hogy a mi megoldásunk a legjobb vagy az egyetlen üdvözítő, viszont egyéb megoldási javaslatokat nem látunk. Egy reformidőszakban fontos, hogy állandó kontrollja legyen a törekvéseinknek, és legyen egyfajta finomhangolása annak az eszközrendszernek, amelyet a célok elérése érdekében használunk.

Azzal a kijelentésével azért vitatkozom, hogy van idejük reformok átgondolására. Ráadásul jelzések érkeztek arra is, hogy Orbánék jószerivel a kormány bármelyik kezdeményezését igyekeznek majd népszavazással megtorpedózni.

Ezt értem, de ez egy olyan politikai eszköz, amelyre a magyar választók azt is mondhatják, hogy nem teljesen normális, hogy az ellenzék minden egyes kérdésben, minden kormányzati kezdeményezés esetén a referendumhoz meneküljön, és pártpolitikai fegyverré minősítse le a népszavazás intézményét. Azt gondolom, hogy ehhez a magyar állampolgárok nem asszisztálnak. A népszavazásosdit preferáló pártokat az is megfontolásra késztetheti, hogy egy-egy referendum lebonyolítása 5 milliárd forintjába kerül az államnak, vagyis az adófizetőknek. Mi most a jövőre koncentrálunk, arra a baloldali programra, amit a pártelnök úr meghirdetett. Emellett természetesen elemezzük azokat az esetleges népszavazási kérdéseket, amelyek a programunkat veszélyeztethetik. Ha nincs befektetői szándék, vagy csak nagyon alacsony áron akarnak részt venni az általunk elképzelt modellben a befektetők, akkor jogos a kérdés, hogy a mostani formában kell-e tovább erőltetni a reformot. Ebből a szempontból nem egészen értem az SZDSZ érvelését, amely úgy tűnik, minden külső körülménytől függetlenül gondolná megvalósíthatónak azt a pénztári modellt, amelyet felépítettünk.

Az SZDSZ belső konfliktusai hogyan hatnak a koalíció működésére?

A liberálisok belső, hatalmi versengését a magunk részéről kellő empátiával igyekszünk kezelni. Úgy tűnik, az SZDSZ-ben kiújult az az egy évvel ezelőtti helyzet, amikor az elnökjelöltek például abban is megpróbáltak egymással szemben kampányolni, melyikük tudja magát jobban megkülönböztetni az MSZP-től. Ha egy kicsit végiggondolják a jelenlegi szituációt, akkor azzal minimum egyet kell érteniük, hogy mára új helyzet állt elő Magyarországon, amelyet egy felelős politikai szervezetnek legalábbis mérlegelnie kell. Amennyiben nem így tesznek, az politikai vakság.

Az MSZP frakció egységes a folytatásra?

Az MSZP egyik fő erőssége mindig az volt, hogy különösen a nehéz időszakokban tudott rendkívül határozottan összezárni, egyfajta monolit egységet felmutatni, kiállni a közösen vallott értékek mellett. Most is ezt látom.

Mesterházy Attila
1974. január 30-án született Pécsett. 1999-től házas, felesége Mesterházy Szilvia. Gyermekeik, Attila 2004-ben, Kata 2005-ben született.

1992-ben érettségizett a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban. 1992-1997 között a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok főszakirány mellett az Európa mellékszakirány hallgatója, diplomáját kitüntetéssel szerezte. 1997. szeptemberétől a BKE Nemzetközi Kapcsolatok PhD-programjának hallgatója, 1999. januárban summa cum laude minősítéssel tette le doktori szigorlatát. 2004. májustól a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának PhD-hallgatója. Többször kapott külföldi ösztöndíjat: 1995-1996 között a spanyolországi Valladolidi Egyetemre; 1996. májusban a Bécsi Diplomáciai Akadémiára, ahol az osztrák csatlakozási tapasztalatokról szervezett kurzus hallgatója; 1997-ben a hollandiai Groningeni Egyetemre. Felsőfokon beszél angolul és spanyolul. 1998. januárjában a Berlini Európai Akadémia szemináriumának résztvevője, amelyen a civil társadalmi szervezetek integrációval kapcsolatos feladatait vitatták meg. 2003-tól a Magyar Közgazdasági Társaság tagja.

1997-1998-ban a miniszterelnöki kabinetiroda osztályvezetőjeként integrációs és gazdasági szakmai háttérelemzéseket készített a kormány vezetője, Horn Gyula számára. 1997. szeptemberétől 2000. augusztusig a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem világgazdasági tanszékén oktatott, 1999. júniustól tanársegédi beosztásban. 1998. decemberétől a Külkereskedelmi Főiskola Szakdiplomáciai Karán a nemzetközi politikai kapcsolatok és az európai politikai integráció tárgyak vizsgáztatója. Emellett 1999. március és 2001. március között a Hill And Knowlton Kft. pr- és kommunikációs cég projektigazgatója. 2001. áprilistól független pr- és kommunikációs szakértői tevékenységet folytatott.

1999-2001-ben a Fiatal Baloldal alapítója és az országos elnökség tagja. 2001. februártól az MSZP Harmadik Hullám Platformjának alapító elnöke. 2003-tól az MSZP Országos Elnökségének tagja, és a Veszprém megyei területi szövetség alelnöke. 1998-2003 között az Európai Párbeszéd, 2004-től a Táncsics Mihály Alapítvány kurátora.

2001. júniustól 2002. májusig Medgyessy Péter miniszterelnök -jelölt személyes tanácsadó testületének (Tizek Társasága) tagja. 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium politikai államtitkára. Országgyűlési képviselői esküjét 2004. augusztus 27-én tette le. 2004. októberétől az Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkáraként tevékenykedett. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. Az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja. 2006. június 6-án az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja frakcióvezető-helyettessé választotta meg.

Forrás: www.mkogy.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását