2024. május 12. - Pongrác

„Nehéz helyzetekben összezárnak a szocialisták”

Egy hete Lendvai Ildikó frakciófőnöktől a népszavazás eredményének MSZP-re gyakorolt hatásait tudakoltuk. Ezúttal a helyettesét kérdeztük – többek között – arról, hogy a kialakult helyzetben stabil-e a kormány, van-e benne elszánás a reformok
2008. március 20. csütörtök 17:29 - Bencsik Gyula
Bő egy hét telt el a népszavazás óta. A frakciótagok megemésztették már az eredményt?

Épp tegnap történt a referendum eredményének higgadt értékelése a frakcióban, csütörtökön az Országos Elnökség is értékeli a kialakult helyzetet, tehát folyamatosan értelmezzük azokat az információkat, amelyek arról szólnak, hogy milyen hatásai vannak számunkra a népszavazás eredményének.

Egyetért azzal, hogy ez a több mint 3 millió igen-szavazat nem csupán a konkrét kérdésekre adott válaszokat jelenti, hanem a kormánypolitika és a miniszterelnök elutasítása is volt egyben?

Nehéz pontosan megmondani, hogy kit, mi motivált abban, hogy elmenjen szavazni, és az is téved, aki azt állítja, hogy a válaszok kizárólag a feltett kérdésekre adódtak. Véleményem szerint sokan azért mentek el szavazni, mert el akarták törölni a díjakat, biztosan sokan azért, mert a Fidesz arra kérte őket, és ebben a döntésükben politikai üzenetet láttak. Természetesen én sem zárom ki, hogy voltak, akik egyfajta sárgalapot akartak felmutatni a kormánynak, és arra szerettek volna bennünket figyelmeztetni, hogy nem egészen elégedettek a politikánkkal. A 3,3 millió igen-szavazatban biztosan akadtak szocialista szimpatizánsok is, amire mindenképpen figyelnie kell az MSZP-nek.



Ettől a 3 milliótól és a referendumtól függetlenül a közvélemény-kutatások meglehetősen népszerűtlen pártnak mutatják ma az MSZP-t. Milyen módon, eszközökkel, kommunikációval tervezik a jelenlegi trendet megfordítani, hiszen a következő években komoly megmérettetések várnak a pártra?

Így van, éppen ezt a célt szolgálja az a program, amelyet a miniszterelnök úr meghirdetett egyfajta új, baloldali programként, ami a tudásra, munkahelyteremtésre és a tulajdonra épül, és amelynek a társadalmi párbeszéde már több hete zajlik. Ezzel a programmal reméljük visszacsábítani az elvesztett szavazókat, és talán ez alapján lehet azt is mutatni az embereknek, hogy az eltelt másfél-két év áldozatvállalása nem volt hiábavaló. Ez az időszak megteremtette annak a lehetőségét, hogy az eddigiektől eltérő politikát folytasson a kormány a jövőben.

Sokan vélik úgy, hogy nem is igazán a programokkal van baj, hanem azok „eladásával”. Például a népszavazás előtt folytatott úgynevezett hideg kampány sem jött be.

Fel kell tenni a kérdést, hogy az említett hideg kampány mihez képest nem jött be. A kampány milyenségétől függetlenül teljesen kizárt, hogy a nemek többségbe kerülhettek volna, egyébként a referendum érvényességét az sem befolyásolta volna, ha a nemek száma sokkal nagyobb. Egy módon lehetett volna befolyásolni a végeredményt, ha elérjük, hogy kevesebb lesz az igen szavazat, ami bármilyen tüzes kampánnyal is nehezen sikerülhetett volna. Az viszont igaz, hogy saját szimpatizánsaink körében bizonytalanságot okozott, hogy mire is kérjük őket a népszavazáson. Jobb lett volna talán keményebben beleállni a kampányba. Az emberek széleskörű tájékoztatását, a párbeszédre épülő kommunikációt pótolnunk kell a továbbiakban. Stílusban, módszerekben és politikai tartalomban is meg kell újulnunk.

Marad elég kitartás a szocialista politikusokban legalább az egészségügyi és oktatási reform végigvitelére? Lendvai Ildikó például a minap azt nyilatkozta, hogy újra kell gondolni a pénztártörvényt, ami egyes liberálisokat elbizonytalanít abban a tekintetben, hogy kitartsanak-e a koalíció mellett.

Ebben két dolgot tartok fontosnak. Az egyik, hogy nem szabad kapkodni, hiszen a gyorsan hozott döntések általában nem a legjobbak. A másik, hogy a politikai racionalitással számolnia kell valamennyi pártnak. Azzal az érveléssel értek egyet, hogy valóban újragondolandó a pénztártörvény, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell változtatni az eredeti álláspontot, vagy vissza kell vonni a törvényt. Van időnk arra, hogy végiggondoljuk, mit szeretnénk tenni ezzel a reformkezdeményezéssel. A meghirdetett célok továbbra is fontosak és érvényesek, hiszen ki ne támogatná egy jobb minőségű oktatásra, egy hatékonyabban működő egészségügy megteremtésére irányuló céljainkat...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását