2024. április 29. - Péter

Exkluzív album Gregor Józsefről

Exkluzív album jelent meg a 2006-ban elhunyt Gregor József Kossuth-díjas operaénekesről, Szeged egykori díszpolgáráról; a kétszáz oldalas kötetet szerdán mutatták be a Tisza-parti városban. "Arra törekedtünk, hogy az album olyan sokszínű legyen, mint amil
2008. március 19. szerda 19:15 - Hírextra

A kötet szerzője a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett könyvbemutató előtt az MTI-nek.
A kötet első fejezete Gregor József gyermekkorát és ifjúságát mutatja be olyan dokumentumok és fotók segítségével, amelyeket eddig még nem láthatott a közönség, s az özvegy bocsátott a szerző rendelkezésére.

Gregor József pályafutását a Honvéd Művészegyüttes férfikarában kezdte, majd Vaszy Viktor 1964-ben szerződtette Szegedre. Az operaénekes utolsó szerepe is a csongrádi megyeszékhelyhez kötődik, a Csárdáskirálynő Leopold Mária hercegét játszotta a szabadtéri játékok színpadán. A több mint négy évtizedes művészi pályájáról szóló fejezetet Gyémánt Csilla színháztörténész állította össze.

Hollósi Zsolt elmondta, hogy első interjúját - amelyet csaknem félszáz követett - a kilencvenes évek elején készítette Gregor Józseffel, a Vallomások című fejezetben e beszélgetések részleteiből ismerhetik meg az olvasók az operaénekes kapcsolatát Vaszy Viktorral, kedves szerepeit, a New York-i Metropolitanban töltött 1994-95-ös évadot, Szegedhez fűződő kapcsolatát, kedvenc ételeit, borait és könyveit.

A kötet legnagyobb fejezetében az operaénekes özvegye, lánya, pályatársai és barátai - többek között Pál Tamás, Király Levente, Tokody Ilona, Kass János és Törőcsik Mari - emlékeznek vissza Gregor Józsefre. Az albumot részletes adattár zárja, mely összegzi a művész hazai és főbb külföldi szerepeit, operafilmjeit, valamint felsorolja azt a csaknem nyolcvan hanglemezt, amelyen Gregor József énekel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását