2024. április 26. - Ervin

Az animáció világnapja

Nemzetközi és hazai filmválogatásokkal, most bemutatkozó és már elismert művekkel, szakmai fórumokkal és képregényvásárral várják az érdeklődőket több budapesti moziban az animáció világnapja alkalmából.
2008. október 25. szombat 12:08 - Hírextra
Október 28-án, az animáció világnapján a KINO (volt Szindbád Mozi) kedden és szerdán az animációs filmeknek adja át a terepet: a legkülönfélébb nemzetek animációs stúdióinak munkái, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem legjobb vizsgafilmjeiből készült válogatás, a világ megannyi tájáról származó rövidfilmek, dokumentarista alkotások és egy nyolcvanas évekbeli magyar klasszikus, Kovásznai György Habfürdő, zenés rajzfilm szívdobbanásra című műve szerepel a kétnapos rendezvényen - közölték a szervezők az MTi-vel.

Szakmai fórumok és képregényvásár is színesíti a filmes programot, amelyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban megismételnek - az egész vasárnap zajló vetítések ingyenen látogathatóak.
A Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) magyarországi szervezete, a Manifeszt/ASIFA Hungary, a Kovásznai Kutatóműhely és a Mozinet Magazin együttműködésében megvalósuló program több vidéki városban, köztük Debrecenben és Nagyváradon is látható lesz.

Az ünnep alkalmából a Marczibányi Téri Művelődési Központ animációs filmklubot indít: az elsősorban a hazai animációs műhelyek munkáját a kezdetektől napjainkig bemutató vetítéssorozat október 28-án veszi kezdetét. A művelődési központ tájékoztatása szerint az Animarczi filmklub a magyar mesterek mellett a szakma legnevesebb külföldi alkotóinak munkásságába is beavatja majd a nézőket.

Az animáció világnapjának megünneplését a Nemzetközi Animációs Filmszövetség kezdeményezte 2002-ben. 1892-ben ugyanis e napra esett a mozgókép-vetítés egyik úttörője, Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítése Párizsban, azaz ezen a napon történt az egyik első próbálkozás a rajzolt figurák vetítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását