2024. május 2. - Zsigmond

Dokumentummozi Szegeden

Dokumentumfilmeket vetítenek 7határ - Valóságmozi címmel szerdától Szegeden a Rendezvényházban. A júniusig tartó sorozatban a mártélyi Teleház filmműhelyében készült alkotásokból kéthetente láthatnak egyet-egyet az érdeklődők, akik a vetítéseket követően
2008. március 18. kedd 17:30 - Hírextra

A mártélyi filmesek sok érdekes történelmi, társadalmi, emberi sorsot dolgoztak fel - hangsúlyozta Pleskonics András.

Mint elmondta, az első esten bemutatandó, Barátom, hát pont én... című film, az 1989-es romániai forradalom egyetlen külföldi áldozatának, Tóth Sándornak állít emléket. A hódmezővásárhelyi tehertaxis másodmagával szülővárosa adományát szállította ki Temesvárra december 29-én. Aradon azonban a Maros hídján rálőttek a kocsijukra és a férfi életét vesztette.

Hegedűs Anita rendező és Csermelyi Árpád operatőr a történet feldolgozása során megszólaltatta azt a román orvost, aki Tóth Sándor életéért küzdött, emellett szemtanúkkal, és az áldozat családtagjaival is beszéltek - tette hozzá a programsorozat házigazdája.

Pleskonics András ígérete szerint a további vetítéseken sok hasonlóan érdekes dokumentumfilmet láthatnak a nézők. Így például a Priedori balladát, mely a szerbiai-boszniai háború emlékét és következményeit dolgozza fel, tömegsír-feltárásokat is megörökítve.

Egy másik alkotás egy eltűnt katona nyomába ered: a férfi nagybátyja akarta megtalálni eltűnt unokaöccsét, és a filmes stábbal közösen lelt rá sírjára. A film az út mellett az exhumálást és az újratemetést is végigköveti.

Vannak azonban vidámabb történetek is - jegyezte meg Pleskonics András, példaként említve Farkas Csamangó Zoltán Tengöri című alkotását, amelyben megörökítette, hogy vitt el egy idős mártélyi halászt - aki még soha nem látta és nem is hitte, hogy van - a tengerhez. Ez egy bensőségesebb, finom lelkületű alkotás - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását