2022. május 28. - Emil, Csanád

Standing ovation a Magyar Állami Népi Együttesnek

Álló, ovációs taps köszöntötte a Magyar Állami Népi Együttes Hungarian Concerto - Hommage á Bartók Béla című előadását március 15-én, szombaton este, a magyar nemzeti ünnepen Hongkongban - mondta el a helyszínről az MTI-nek Bogyai Katalin, az Oktatási és
2008. március 16. vasárnap 13:51 - Hírextra
A kétezer embert befogadó színházterem teljesen megtelt a bemutatóra, sőt a vasárnap délelőtti matinéra és az esti előadásra is elfogyott minden jegy. Vasárnap este az állami népi együttes műsorával ér véget a 36. Hongkongi Nemzetközi Művészeti Fesztivál.

"Felemelő érzés volt szombaton este magyarnak lenni a hongkongi nagyszínházban" - mondta a szakállamtitkár, hozzátéve, hogy a vendégekkel beszélgetve kiderült, eddig nem is ismerték a magyar népzenét, néptáncot, s az előadástól el voltak ragadtatva.

A Szabadság, szerelem nevű kínai magyar kulturális évad harmadik helyszínén, Hongkongban február 28-tól május 4-ig tartanak a magyar rendezvények, amelyek kapcsolódtak az ottani nemzetközi fesztiválhoz is. Előtte Pekingben és Sanghajban szerepeltek magyar művészek.

A hongkongi fesztiválra olyan rangos művészeket és együtteseket hívtak meg a világból, mint például Pina Bausch táncszínháza a németországi Wuppertalból, a Londoni Filharmonikusok vagy Peter Brook angol színházrendező párizsi kísérleti műhelye, a Bouffes du Nord színház - tette hozzá Bogyai Katalin.

Ebbe a sorba illeszkedett Schiff András zongora- és Perényi Miklós gordonkaművész koncertje, valamint Fehér László festőművész kiállítása a belvárosi Pao Galériában. A legnagyobb példányszámú helyi napilap, a Hong Kong Commercial Daily egész oldalas, képekkel illusztrált írást közölt a Fehér-kiállításról.

Bogyai Katalin együtt járt a tárlaton Siu Fai-ving neves honkongi festővel, aki kollégái nevében is úgy fogalmazott, hogy Fehér László látásmódja megragadta az ottani művészeket és a közönséget egyaránt.

Hétfőn a Hongkongi Egyetem Múzeumában Stein Aurél (1862-1943) Belső-Ázsia világhírű kutatója életéről és munkásságáról nyílik kiállítás. Hiller István miniszter 2006 novemberében tárgyalt Hongkongban és találkozott Paul Kannal, a kínai világörökség szervezet elnökével, aki fölvetette, hogy szívesen támogatna egy Stein Aurél kiállítást, és kölcsönözne magángyűjteményéből leveleket, dokumentumokat a tárlatra.

Másfél év múlva létrejött a kiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, Paul Kan és a Hongkongi Egyetem együttműködésében.

Bogyai Katalin megjegyezte, hogy Kínában "nyitottság és érdeklődés van a magyar kultúra iránt, s a márciustól májusig terjedő időszak jól kiválasztott időpont a bemutatkozásra, jó lehetőség, hogy a névjegyünket letegyük, első országként a közép-európai régióból."

Kína hatalmas, fejlődő kulturális piac, a magyar kulturális tárca erős kezdést akart ezen a piacon, amely már érezteti is hatását, mert az ott szerepelt művészek sorra kapják a visszahívásokat.

Tisa Ho, a hongkongi nemzetközi fesztivál igazgatónője szívesen eljönne Magyarországra, közös programok előkészítésére, Paul Kan csak első lépésnek tartja a Stein Aurél kiállítást, mert szívesen részt venne egy nagyobb, a briteket is bevonó tárlatba. Stein Aurél életművének javát ugyanis a britek őrzik - összegezte röviden az eddigi eredményeket Bogyai Katalin szakállamtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását