2024. április 23. - Béla

Moldovai szerszám- és fegyverkiállítás nyílt

Középkori moldovai lándzsa-, dárda- és csatabárd-gyűjteményt is magában foglal az a kiállítás, amely csütörtökön nyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A kiállított tárgyak egy magángyűjtemény részei, legrégebbi darabjai a Kr.e. IV. századból, a legúj
2008. szeptember 4. csütörtök 19:50 - Hírextra
A gyűjtemény egy moldovai magángyűjtő, Kosztyin Pjotr tulajdona, aki a moldovai Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának helyettes vezetője. Közös munkájuk során Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója beszélte rá arra, hogy a sikeres moldovai kiállítások után Magyarországon is bemutassák az értékes tárgyakat.

A gyűjtő már negyven éve foglalkozik történelmi ereklyék gyűjtésével, a kollekcióban megtalálhatók különböző országok egyedülálló katonai és vámtiszti egyenruhái, régészeti ritkaságok, egyházi ikonok, nemzeti zászlók, címerek és numizmatikai ritkaságok is.

A magyarországi kiállításra mezőgazdasági szerszámok és fegyverek érkeztek. A legrégebbi darabok az írott történelem előtti időkből származó kőbalták és bronz szerszámok. A középkor haditechnikájából ízelítőt ad a lándzsa-, dárda- és csatabárd-gyűjtemény. A népvándorlás korából a rettegett nomádok nyílhegyei, lószerszámai és felszerelési tárgyai tekinthetők meg. A kiállítás anyagában helyet kapott a jelent képviselő modern szurony és tőr gyűjtemény is.

Kosztyin Pjotr az MTI-nek elmondta: azért kezdete el gyűjteni ezeket a tárgyakat, mert minden érdekli, ami a hazájával kapcsolatos. Az összes tárgyat a kedvencének tekinti, de leginkább a zászlógyűjtemény áll a szívéhez legközelebb. Moldovában neki van a legteljesebb gyűjteménye az egykori moldovai uralkodók zászlóiból, ezeket ő restaurálta.

A kiállításnak több apropója is van, egyrészt egy moldovai nemzeti ünnep, másrészt az, hogy 160 éves a magyar honvédség és 90 éves a hadtörténeti múzeum. A jubileumok alkalmából rendezett eseménysor egy része e kiállítás is - mondta a megnyitón Holló József, aki arról is beszélt, hogy ez év őszén emlékművet emelnek a magyar nemzeti hősök emlékére Chisinauban, a Moldovai Köztársaság fővárosában. Beszédében kitért arra, hogy sok a hasonlóság a két nép történelmében, így régészti leleteiben is. A kiállítás a barátság jelképe is - mondta a főigazgató.
A kiállítást Valeriu Bobutac, a Moldovai Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy Magyarország igyekezett képviselni hazáját az európai intézményeknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását