2024. március 29. - Auguszta

Koltai már csak rendez

Végleg búcsút mondott operatőri korszakának, és a rendezői székben marad Koltai Lajos, akinek Este című legújabb alkotását jövő csütörtökön mutatják be a magyarországi mozikban. A Kossuth-díjas alkotó erről kedden beszélt az MTI-nek adott interjújában.
2007. szeptember 18. kedd 15:02 - Hírextra

Mint mondta, ezt nem tekinti fájdalmas búcsúnak, volt eleget operatőr, és most is a kamera mögött rendez. "Én, mint rendező csak használom a vizuális múltamat. Ez plusznak tekinthető, és az operatőröm (Pados Gyula) is elfogadja" - magyarázta Koltai Lajos.

Legújabb filmtervéről Koltai Lajos levette "a lángot nagyon picire". Az alkotás Tibor Fischer, a Londonban élő magyar származású író Under The Frog, magyarul A béka segge alatt címmel megjelent regénye alapján készült volna, de megfelelő színészek és anyagi fedezet miatt egyelőre nem valósulhat meg.

Koltai Lajosnak az volt az ötlete, hogy a mostanában felkapott színészt, Shia La Beouföt próbálnák ki, aki Steven Spielberg készülő Indiana Jones mozijában is szerepel. "De én nem így képzelem el Fischert, a főszereplőt" - magyarázta, hozzátéve, hogy ráadásul időközben lejárt a regény megfilmesítési joga, és az amerikai cég nem döntötte el, hogy mit tegyen azzal.

A szerelmi történetet feldolgozó mű Budapest 1944-es ostromától az 1956-os forradalomig tartó 12 évet meséli el. Koltai Lajos szerint a késés nem baj, mert idén kilenc 1956-os film jön ki; "ezt nem hívom ,56-os filmnek, csak ugyanabban az évben játszódik".

A rendező, aki egyelőre Magyarországon marad, két filmtervet említett: felkérték egy Afrikában élő természetvédő nőről szóló történet megfilmesítésére. A megtörtént esetet feldolgozó történet forgatókönyve még készül, a főszerepet Julia Roberts szeretné játszani.

A másik, már kész forgatókönyvvel rendelkező történet három, különböző ambícióval bíró testvérről, küzdelemről, érvényesülésről, tehetségről, szerelemről, csalódásról szól. A forgatókönyv alapja Louise Hall Tharp regénye, a The Peabody Sisters of Salem című mű. A film producere és egyik szereplője is Gwyneth Paltrow lenne.

"Pénteken mutatják be az Estét Londonban, és valószínűleg akkor fogják eldönteni, hogy engem választanak-e. Rajtam kívül még ketten vannak versenyben" - mondta Koltai Lajos, hozzátéve, hogy az alkotás szép, és olyan "embermese", mint az Este.

A rendező szerint a néző azért megy moziba, mert választ próbál kapni a kérdéseire, ezzel lehet őt becsalogatni. "Van egy történet, érdekes emberekkel, hátha van ott közte valaki, aki olyan mint én, hátha találok végre választ, vagy legalább egy jó kis kérdésfeltevést" - magyarázta Koltai Lajos.

Véleménye szerint új filmjében, az Estében sokkal több a vizuális üzenet, mint más filmekben. A rendező szerint a beszéd másodlagos, ha a képi üzenet erős, az biztosan megmarad. Nem a mondatokra fognak emlékezni a filmből, hanem a képekre, az a hazavihető.

Koltai Lajos azt is elmondta, hogy állandó operatőre, Pados Gyula szombaton kezd forgatni Angliában egy új amerikai filmet Keira Knightleyval és Ralph Fiennesszel. A kosztümös történet egy hercegnő életéről szól.

 Koltai Lajos Kossuth-díjas, érdemes művész a főiskola előtt a Magyar Televízió segédoperatőre volt. 1970-ben Illés György tanítványaként végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a magyar filmeknek volt operatőre, mint a Jutalomutazás, a Veri az ördög a feleségét, a Filmregény, az Angi Vera, a Megáll az idő, a Redl ezredes, a Hanussen, A napfény íze és az Oscar-díjas Mephisto.

Az 1980-as évek közepétől sokat dolgozik az Egyesült Államokban. A Kossuth-díjat 1985-ben kapta, az 1980-as években kétszer jelölték Oscar-díjra (1983, 1988). 1999-ben az előző évben készült olasz filmek legjobb operatőrének járó Donatello-díjat kapta Az óceánjáró zongorista legendájáért.

Ugyanebben az évben neki ítélték az Európai Filmdíj legjobb operatőr kategóriadíját is. 2001-ben ismét Oscar-díjra jelölték a Giuseppe Tornatore rendezte Malena című olasz film operatőri munkálataiért.

2004-ben rendezte első filmjét, az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című művéből készült alkotást. 2002-ben megkapta a Magyar Művészetért-díjat. Második rendezése, az Este szeptember 27-től látható a magyarországi mozikban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását