2024. május 6. - Ivett, Frida

Megkerült a gyapjas orrszarvú

Megkerült annak a gyapjas orrszarvúnak csontváza, amelyet ősszel loptak el a jakutföldi Cserszkij településről. A csaknem teljes csontvázat a lopás helyétől néhány kilométerre találták meg.
2008. március 16. vasárnap 13:41 - Hírextra
A nem egészen világos híradásokból úgy tűnik, az illetékeseket az egyik tolvaj vezette nyomra.
A jégkorszakból származó lelet egyedülálló: szinte az egész tetem egyben került a felszínre, megvan a feje, teste, a farka, de csak két lába. A gyapjas orrszarvút júniusban találták, s szeptemberben Cserszkijbe, a legközelebbi településre vitték, ahol egy vállalkozó raktárában helyezték el, de még aznap éjszaka eltűnt. Akkor a rendőrség úgy sejtette, azért lopták el, mert vevő jelentkezett rá.

Már 1990-ben is eltűnt a jakutföldi mamutmúzeumból egy ilyen őslény csontváza. Akkor szerencsére egy gazdag vállalkozó vette meg a leletet a tolvajoktól, és visszaadta a múzeumnak.

A gyapjas orrszarvú a jégkorszakban élt. Méreteit és erejét tekintve a mamuthoz hasonlítható, súlya három tonna körül volt. Mind a hímek, mind a nőstények homlok- és orrcsontjának megvastagodott részén hatalmas szarvak ültek, amelyek közül az elülső átmérője elérhette a 25 centimétert, s akár 1,3 méter hosszú és 15 kilogramm körüli súlyú is lehetett.

Jakutföld, ahol a talaj helyenként időtlen idők óta fagyott állapotban van, a mamutok, gyapjas orrszarvúak és a pleisztocén kor más élőlényeinek gazdag lelőhelye, s nem csupán csontokat és csontvázakat találnak a kutatók, hanem itt került elő abból a korból a legtöbb olyan ismert lelet, amelyen a lágy részek is megmaradtak. Őslénycsontokat olyan gyakran találnak, hogy nem is mind kerül múzeumba, egész kis iparművészeti ágazat foglalkozik feldolgozásukkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását