2024. április 19. - Emma

Liszt-sétaút Sopronban

Liszt-sétautat alakítottak ki Sopronban, amely a zseniális zeneszerző és zongoravirtuóz személyéhez kapcsolódó emlékhelyeket köti össze a belvárosban - mondta Taschner Tamás, a Pro Kultúra Kht. munkatársa az MTI-nek szerdán.
2008. május 28. szerda 16:50 - Hírextra
Az emlékhelyekre a járófelületbe illesztett bronztáblák hívják fel a figyelmet. A táblákon magyar és német nyelven rövid tájékoztató olvasható.

A sétaút első állomása a Storno-ház, ahol annak idején Liszt Ferenc többször vendégeskedett. Látogatásainak emlékét emléktábla őrzi a ház homlokzatán. A következő állomás a Templom utca 6. szám alatti Bezerédi-palota. Az ott élő kisasszonyok olyannyira rajongtak a zongoraművész komponistáért, hogy a korabeli történet szerint elrabolták Liszt Ferenc leejett kesztyűjét.

A harmadik állomás a régi kaszinó, ahol Liszt kilenc évesen első nyilvános koncertjét adta 1820-ban. Nem messze onnan pillanthatják meg a sétálók a muzsikus mellszobrát a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ előtt. Viktor Tilgner alkotása 1893-ban, a zeneszerző halála után hét évvel készült. Az utolsó állomás a Liszt-szalon , ahol ugyan nem járt Liszt, a teaházban azonban életét, munkásságát bemutató állandó kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Taschner Tamás közölte: a Liszt-imázs erősítését és a zeneszerző nevét viselő soproni zongorafesztivál támogatását szolgálja az új turisztikai attrakció. Ötletét a Liszt Ferenc Egyesület vetette fel, a megvalósítást az önkormányzat anyagi támogatásával a Pro Kultúra Kht. végezte. A Liszt-kultusz népszerűsítésére irányuló turisztikai látványossághoz ismertető kiadvány is készült, egyelőre magyar nyelven - mondta a turisztikai szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását