2024. április 27. - Zita

Budapest szereti a karácsonyi kivilágítás

Megszokták a budapestiek az ünnepi díszkivilágítást és nem éreznek változást az előző évhez képest - derül ki a Capital Research Kft. Budapest karácsonyi képének megítélése címmel végzett közvélemény-kutatásából.
2008. március 14. péntek 16:26 - Hírextra
A belvárosi ünnepi díszkivilágításra általában az a jellemző, hogy a közvilágítási oszlopokra karácsonyi motívumok, míg a fákra milliónyi apró fényt adó égősor kerül. Évről évre egyre több kerületi önkormányzat csatlakozik a főváros kezdeményezéséhez és így már a külső városrészekben is megjelentek a fényfüzérek. A Studio Metropolitana Kht. megbízásából, tavaly decemberben végzett felmérés szerint a budapestiek túlnyomó többsége egyetértett a karácsonyi díszítéssel és kivilágítással, bár arányuk valamivel alacsonyabb volt, mint négy évvel korábban. Továbbá 2003-ban még jelentős változást érzékeltek a válaszadók a karácsonyi díszítést és kivilágítást illetően az előző évihez képest, azonban 2007-ben már lényegesen magasabb volt azoknak az aránya, akik ugyanolyannak látták, mint a tavalyit. Emellett a fővárosiak több mint kétötöde úgy gondolta, hogy más, nyugat-európai városokban sokkal szebb a városok karácsonyi díszítése és kivilágítása.

A megkérdezettek 12 százaléka nem értett egyet a karácsonyi díszítéssel és kivilágítással, főként az idősebbek és - ettől nem függetlenül - az alacsonyabb iskolai végzettségűek. Hasonlóan főleg az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek gondolták úgy, hogy más, fontosabb dolgokra kellene költeni azt a pénzt, amit az önkormányzatok a karácsonyi díszítésre és kivilágításra fordítnak, valamint az is inkább rájuk jellemző vélekedés, hogy a díszkivilágítás rengeteg áramot fogyaszt teljesen feleslegesen, és ez környezetvédelmi szempontból is megengedhetetlen.

A téli időszak fő attrakciója a Vörösmarty téri karácsonyi vásár, amely évek óta kedvelt színfoltja az ünnepi készülődésnek. A válaszadók egyetértettek azzal, hogy minden világvárosnak szüksége van ilyen típusú, színes eseményekre. Továbbá a budapesti lakosok közel háromötöde elégedett is volt a karácsony előtt működő szabadtéri vásárok illetve utcai árusok mennyiségével, létszámával. A megkérdezettek körülbelül fele vásárolni is szokott szabadtéri vásárokon, utcai árusoknál.

A négy évvel korábbi kutatás eredményeihez képest szignifikánsan többen gondolták úgy, hogy a szabadtéri vásárokban más az áruválaszték, mint a boltokban, ugyanakkor kevesebben vélekedtek úgy, hogy rosszabb minőségű vagy olcsóbb árut kapnának az utcán, mintha boltban vásárolnának.
A budapestiek szerint a szabadtéri vásárok, utcai árusok nem akadályozzák különösebben a forgalmat, és a városképre sincsenek negatív hatással. Sokan egyetértettek azonban azzal, hogy sok szemetet hagynak maguk után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását