2024. május 16. - Mózes, Botond

Csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek

Lényegesen csökkentek a magyarországi háztartások jövedelmei közötti egyenlőtlenségek az elmúlt években - közölte Tóth István György szerdán, a lakosság jövedelmi helyzetével is foglalkozó TÁRKI-kutatás eredményeit bemutató budapesti sajtótájékoztatón.
2008. március 13. csütörtök 07:15 - Hírextra

A legutóbbi, 2005 őszén lezajlott adatfelvétel óta lényeges egyenlőtlenség-csökkenés következett be. "Az egyenlőtlenség csökkenése alapvetően egy lefelé nivelláló folyamat eredménye volt, elsősorban a legfelső népességtized és a középső népességtizedek közötti távolság csökkent" - mondta Tóth György István, a "Köz, teher, elosztás" című, TÁRKI Háztartás Monitor Jelentések 2008 kutatás vezetője.

Mint magyarázta, a felső középrétegek lefelé csúsztak a jövedelemelosztásban, az alsó középrétegek pedig felfelé mozdultak el 2005 és 2007 között. A középjövedelem kétszeresénél többel rendelkezők száma csökkent a legnagyobb mértéken - tette hozzá.

Az adatfelvétel időszakát - 2006. októberétől 2007 szeptemberig - egy erősen lassuló GDP-növekedés, emelkedő infláció, csökkenő reálfogyasztás és nagyon erős nettó reálkereset-csökkenés jellemezte - mutatott rá Tóth György István.

Közölte, az a hipotézisük, hogy a 2005 és 2007 közötti változások alapvetően az állami újraelosztási, valamint az adó- és támogatási politikáknak tudhatók be.

Tóth György István azt mondta: ha valakinek a társadalmi igazságosság, a vertikális különbségek csökkentése abszolút elsőbbséget élvez mindenféle más tényezővel szemben, akkor annak ez egy sikertörténtet, azonban, ha valakinek egy középtávon is működőképes, hatékony, és adaptív társadalomnak a képe áll az első helyen, akkor annak ez nem jó.

A sajtótájékoztatón közreadott jelentésben olvasható, hogy a vizsgált időszakban megfigyelt tendenciák a jövedelem-eloszlás oldaláról nem jártak a relatív szegénység növekedésével. Magyarországon 2007-ben a teljes népesség 13 százalékát tekinthetjük szegénynek. Ez az arány a relatív jövedelmi szegénység változatlanságát mutatja 2005-höz képest - írták.

A TÁRKI szerint az adatok a többi között azt mutatják: a szegénység kockázata csökken az életkorral, a megtakarítással rendelkező háztartások száma nem változott 2005 és 2007 között, háztartási szinten csökkent az informális jövedelmek előfordulása, a lakosság igen kis aránya tanul felnőttkorában, valamint a nyelvtudásban még mindig nagy a lemaradásunk Európa fejlettebb országaihoz képest.

A TÁRKI Háztartás Monitor vizsgálatának adatfelvétele 2007. szeptember 12-től november 6-ig tartott, a jövedelemre vonatkozóan a 2006. október 1. és 2007. szeptember 30. közötti időszakról gyűjtött információkat. Kutatásában 2024 háztartás adatait sikerült felvenniük. Az adattisztítás és a súlyozás utáni elemzéseik 2006 háztartás 5064 tagjának adatai alapján készültek.

A kutatást a TÁRKI a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére készítette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását