2024. július 17. - Endre, Elek

Egy négyzetméter 2,8 millióért

A luxuslakások iránt elsősorban ott figyelhető meg a kereslet változása, ahol egyáltalán képesek megfizetni az ilyen ingatlanokat - ilyenek a világ nagy kereskedelmi, üzleti központjai, gazdasági fellegvárai - állapítja meg egy magyar beruházó felmérése,
2008. március 12. szerda 14:39 - Hírextra

Hongkongban a luxuslakások átlagos négyzetméter ára 2,8 millió forintnak felel meg, de elérheti ennek a háromszorosát is. Igen élénk errefelé a luxusingatlanok iránti érdeklődés: 2008-ra 15-25 százalékos növekedést jósolnak a szakértők. A lendületes fejlődés akár további öt évig is tarthat a piaci elemzők szerint.

Az ilyen lakások elengedhetetlen része a körpanoráma, a szállodai szintű szolgáltatás, a wellness- és fitneszrészleg.

A Közel-Keleten Dubajt és Abu-Dzabit vette górcső alá az Excelsior Budapest Spa nevű magyarországi beruházó. A dubaji ingatlanpiac ennek megfelelően jó pár éve töretlenül és gyors ütemben fejlődik. Ezt elősegíti, hogy a külföldiek ingatlanvásárlását liberális törvények szabályozzák. Egyes becslések százezerre teszik az évente betelepülő külföldiek számát.

Az ingatlanpiac az elemzők szerint itt szinte túlfűtött, főleg a spekulánsok miatt. A projekt átadásáig többször is gazdát cserélnek a lakások.

Itt gyakori, hogy az extravagáns luxusingatlanok mesterséges szigeten találhatók. Népszerűek a penthouse - hatalmas, egyterű, tetőteraszos, panorámás - lakások.

Lehet találni a Közel-Keleten 7-800 ezer forintnak megfelelő összegért lakást, de a fényűző apartmanok esetében ez az összeg 2,5-3 millió forintot is kitesz.

Abu-Dzabiban tavaly az ingatlanárak növekedése a 18 százalékot is elérte. A bérleti piac is erősen fejlődik - egy négyszobás lakás bérleti díja egy évre 7 millió forintot tesz ki.

Az amerikai jelzáloghitel-válság érezteti hatását az ingatlanpiacon is, ám a luxuspiac e tekintetben kivételnek számít. A legmagasabb négyzetméterárak Los Angelesben a penthouse kategóriában 4 és 5,5 millió forintnak megfelelő értékek között mozognak, ami elmarad New Yorktól, de a jellemzően nagy alapterületű lakások miatt az árak olykor már London luxusapartmanjainak értékével egyeznek meg.

Amerikai sajátosság a nagyszámú vendégparkoló és olyan helyiségek, amelyek alkalmasak a házon belüli partik megszervezésére.

San Franciscóban a listavezető egy 30 millió dolláros (52,2 milliárd forintos) vétel, amikor három, egybenyitott, összesen 1400 négyzetméteres penthouse talált gazdára. Az egyik legdrágább luxuslakás továbbra is New Yorkban található a maga 70 millió dolláros (121,1 milliárd forintos) vételárával.

Az európai városokban található luxuslakások jelentős része felülértékelt, "túlárazott" - állapítja meg a kitekintés. Az első helyen Monte-Carlo áll.

A magyar luxusingatlanok ár-érték aránya nyugat-európai társaikhoz képest jóval kedvezőbb, ugyanakkor a szokásos szolgáltatások már nem hiányoznak ezekből sem - állapítja meg a hasonló lakásokat értékesítő vállalkozás felmérése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását