2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ismét megnyílt a legendás hotel

Három évig tartó, 400 millió dolláros (69,7 milliárd forintos) felújítást követően szombaton ismét megnyitotta kapuit New York egyik leghíresebb szállodája, a Plaza Hotel. A turistalátványosságnak számító, Central Parkra néző épület 1907-ben nyílt meg.
2008. március 2. vasárnap 17:50 - Hírextra

Fotózták itt Marilyn Monroe-t, lakói voltak többek között a Beatles tagjai. Számos filmet forgattak falai között, például a Mezítláb a parkban című Neil Simon-adaptációt Jane Fondával és Robert Redforddal, Hitchcock Észak-északnyugatját vagy a Krokodil Dundee című vigjátékot. Tulajdonosai között volt Conrad Hilton és Donald Trump.

Sokan Kay Thompson író-színésznő A szálloda kedvence (Eloise at the Plaza) című történetéből ismerik a hotelt. A huncut Eloise képe mintegy ötven éven keresztül függött a hallban, a vezetőség ígérete szerint az is hamarosan visszakerül eredeti helyére.

Jelenleg az izraeli érdekeltségű Elad Properties és a szaúdi Kingdom Holding osztozik a szállodán. A tulajdonosok eredetileg teljesen át akarták alakítani az épületet - beleértve a szobákat és lakosztályokat is. A műemlékvédők és a dolgozók szakszervezete végül megakadályozta a nagyszabású építkezést.

Az új luxusszállodában egy éjszaka ezer dollárnál (175 ezer forintnál) kezdődik, a királyi lakosztályért viszont már húszezer dollárt (3,5 millió forintot) kell fizetni. Az épület legnagyobb attrakciója a Pálmakert nevű étterem ólomüveg kupolája, amely 1940 óta most először látható ismét teljes pompájában. A hall pezsgőbárjában egy pohár buborékos ital 25-60 dollárt (4300-10.400 forintot) kóstál. A szobákbabn egyesül a történelmi hagyomány a legmodernebb szállodai technológiával: plazmatévé, iPod-dokkoló és érintőképernyős világítás-, hőmérsékletszabályozó és személyzethívó rendszer áll a vendégek rendelkezésére a Plazára jellemző, XV. Lajos korabeli stílusban, a mozaikkal burkolt fürdőszoba nosztalgikus vonalú csapjait pedig 24 karátos arannyal futtatták be.

A folyosókon fehérkesztyűs lakájok állnak a szállóvendégek szolgálatára a nap 24 órájában, és korhatártól függetlenül bárki rendelhet magának Eloise-fürdőt nagy habbal a kádban, mellé tej és süti.

A szálloda hatalmas épületének egy részében luxuslakásokat alakítottak ki, amelyek közül 181 kelt el eddig. A tulajdonosok az árakról nem számoltak be, de a pletykák szerint akár hetvenezer dolláros (12 millió forintos) négyzetméterárat is elérhették.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását