2024. július 20. - Illés

1700 éves luxusvilla

Két római kori luxusvilla helyreállított romjait nyitották meg a hét végén a nagyközönség számára Róma belvárosában. Az 1800 négyzetméter kiterjedésű, a II. és a IV. században épült komplexumban jó állapotban fennmaradt márványfolyosók, fürdőmedencék és l
2007. december 25. kedd 08:15 - Hírextra
A régészek szerint az épületek valamikor Róma gazdag és nemesi származású családjainak tulajdonát képezték és valószínűleg szenátorok és lovagok lakták őket - mondta Paola Valentini régész.

A látogatók üvegből készült macskaköveken át tekinthetik meg az alig néhány méterre a modern város forgatagától létesült épületek alattuk látható, félig sötétbe burkolózó maradványait. A két villában valószínűleg egy szenátor lakhatott, családjával és a szolgálókkal együtt. Az épületekhez könyvtárak, csarnokok, konyhák és istállók tartoztak és kert vette körül őket. Az egyik villából az V. században tűzvész miatt sietve elköltöztek a lakók. A feltárt maradványok közt találhatók egy római kori út bazalt kockái és egy sokszínű, mozaikkockákból kirakott folyosó.

A maradványokat a Palazzo Valentini alatt tárták fel. Az ásatások 2005-ben kezdődtek és folytatódnak - mondták régészek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását