2024. május 12. - Pongrác

Hét pontos Fidesz-csomag

A felsőoktatás minőségének javítását célzó hétpontos Fidesz-javaslatot ismertette Pokorni Zoltán, a párt alelnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Az oktatási és kulturális tárca államtitkára úgy reagált: a Fidesz hét pontját a kormány felsőoktatási
2008. március 11. kedd 19:22 - Hírextra
Pokorni Zoltán közölte: a tandíjjal nem lehet a felsőoktatás minőségét eredményesen javítani, ám sürgősen, még ebben a félévben hozzá kell látni a felsőoktatás akkreditációs rendszerének áttekintéséhez. Mint hangsúlyozta, ugyancsak még ebben a félévben hozzá kell látni a kétszintű érettségi szabályainak az áttekintéséhez, annak érdekében, hogy az államilag finanszírozott felsőoktatásban való részvétel feltétele legyen az emelt szintű érettségi letétele legalább egy vagy két tárgyból.

Pokorni Zoltán harmadik elemként arról beszélt, hogy meg kell teremteni az államilag finanszírozott és az önköltséges felsőoktatás átjárhatóságának jogi szabályozását, hogy a legjobban tanuló 15 százalék bejuthasson az államilag finanszírozott oktatásba, és a rosszul teljesítő diákok kiessenek az állami finanszírozásból. Ennek szabályait jogszabályba kell foglalni, hiszen ez erős motiváló erő - közölte.

A Fidesz javaslatának következő elemeként említette Pokorni Zoltán a fiatal diplomások életpálya vizsgálatának megteremtését, ami - mint közölte - már működött a polgári kormány idején. E vizsgálat célja, hogy tudni lehessen, a fiatal diplomások hogyan érvényesülnek. Úgy vélte, ezt az érettségizőknek ismerniük kell lehetőségeiket a kívánt diploma megszerzését követően. A javaslat további eleme - mondta a politikus - a kétszintű felsőoktatásba, a mesterképzésbe bejutás szabályainak haladéktalan rendezése. A jövőre harmadéveseknek valamilyen rend szerint vizsgázniuk kell, valamilyen megmérettetésben részt kell venniük, hogy bejuthassanak a mesterképzésbe. Ma sehol nem tudják követelményt a hallgatók - mondta Pokorni Zoltán.
"Régen késő ehhez hozzálátni, de a felsőoktatás minőségét nagyban javítaná, ha a legrövidebb időn belül a kormány lépne ezen a téren" - fogalmazott.

Pokorni Zoltán szerint szükség lenne arra is, hogy a gazdaság szereplői jogilag szabályozott módon vegyenek részt a felsőoktatás-politikában. Ezért tartotta fontosnak, hogy a gazdaság elfogadja a hároméves alapdiplomát. Úgy vélte, bár jövőre kerülnek ki a felsőoktatásból az első olyan hallgatók, akiknek alapdiplomájuk lesz, ám nem lehet tudni,hogy ez mit ér a munkaerőpiacon. A politikus úgy vélte, szintén jogilag szabályozott módon van szükség arra, hogy a gazdaság szereplői részt vegyenek a képzési területek arányainak meghatározásába. Ezt az oktatási minisztérium magában nem tudja kitalálni - mondta.

A Fidesz szerint e javaslatok megvalósításához nem kell a tandíj, ám ezek szolgálják a felsőoktatás színvonalának javítását.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára az MTI-nek úgy reagált: a Fidesz hét pontját a kormány felsőoktatási politikája támogatásaként értékeli. Örömteli, hogy a Fidesz visszatért végre a felsőoktatás valóban komoly és fontos problémáihoz - fűzte hozzá.
Úgy vélte, a javaslatok ugyanakkor nem mondanak semmit a felsőoktatás infrastrukturális fejlesztéséről, illetve a felsőoktatás finanszírozásának kérdéseiről.

Az államtitkár szerint a javaslatok megvitatásra érdemesek, de ha az elmúlt időszakban a Fidesz részt vett volna a felsőoktatással kapcsolatos vitában, akkor tudná, hogy ezek jó része olyan ügy, amelyekkel kapcsolatban folyik a szakmai munka.

Példaként említette a mesterképzések akkreditálását, a beiskolázással kapcsolatos egyeztetéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényben szerepel az átjárhatóság az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés között, és ezt a szabályt nem érintette a népszavazási kérdés.

Arató Gergely szintén támogatandónak nevezte a pályakövetési rendszert, amely már 2005 óta szerepel a jogszabályban.

Az államtitkár szerint a kötelező kétszintű érettségi kérdése folyamatosan felvetődik, de a felsőoktatási intézmények többsége elutasítja ezt a típusú vizsgát. Megjegyezte: ezen a javaslaton ugyanakkor érdemes elgondolkozni, és az lenne a szerencsés, ha a felsőoktatás szereplőivel egyeztetnének.

A politikus kitért arra, hogy a felsőoktatási törvény rendelkezik az üzleti világ szereplőinek bevonásáról, ugyanis az akkreditációs bizottságban és a felsőoktatási tanácsban részt vesznek ezek a szereplők. Azzal egyetértett, hogy a hároméves alapképzésben megszerzett diplomákat hogyan tudják megismertetni a munkaerőpiac szereplőivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását