2023. március 23. - Emőke

Kábeltolvajok a barlang mélyén

Kábeltolvajok törtek be az Abaligeti-barlangba, s ezzel több százezer forintos kárt okoztak; a természeti értékek nem károsodtak - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kedden az MTI-vel. A barlang több aknájának kivilágítására szolgáló kábeleket
2008. március 11. kedd 19:28 - Hírextra
a lezárt bejáratot felnyitották, elvágták a vezetékeket, de szerencsére a cseppkövekben, illetve egyéb természeti kincsekben nem keletkezett kár - mondta Buchert Eszter igazgatóhelyettes.

Mint mondta: a kábellopást az akadályozta meg, hogy a betörők olyan kábelt is elvágtak, amiben feszültség volt, ami valószínűleg megrázta őket. Ez után a szerszámokat hátrahagyva mentek el a helyszínről.

Hozzátette: kábel nem hiányzik, de a behatolók így is több százezer forintos kárt okoztak. "A pótlás rendkívül nehéz, technikailag pár napon belül nem lehet megoldani, (...) valószínűleg egy hetet fog igénybe venni a javítás" - mondta.

Buchert Eszter hangsúlyozta: idegenforgalmi szempontból jelentős kieséssel számolnak, hiszen a barlang március 15-én nyitott volna meg.

Az ügyben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett, s nyomozás indult a tettesek felderítésére - tudatta az igazgatóhelyettes.

Az Abaligeti-barlang a Mecsek-hegység eddig leghosszabban feltárt és leginkább kutatott barlangja. A becsült hossza közel 1,3 km, ebből a mintegy 500 méter hosszú főágat turisztikai célokra hasznosítják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását