2024. április 29. - Péter

Cél az egyensúly megtalálása

Az eddig megtett reformok célja megtalálni az egyensúlyt a gazdasági lehetőségek és az egyéni szükségletek között - mondta Draskovics Tibor miniszter a Világgazdaság című napilap által szervezett XV. egészségügyi konferencián.
2007. október 18. csütörtök 16:28 - Hírextra


Minőségi szolgáltatásokra, fenntartható finanszírozásra és igazságosabb hozzáférésre lenne szükség a különböző közszolgáltatásokban, a fontos kérdés azonban az - folytatta az Államreform Bizottság alelnöke -, hogy a vágyakat, az igényeket és a szükségleteket hogyan lehet a mainál jobban összhangba hozni a lehetőségekkel.

Draskovics Tibor szerint a reform lelke, hogy új és világos érdekeltségeket kell a társadalomban létrehozni, amelyek a meglévő gazdasági helyzetben érdekeltté teszik a szereplőket a minőségben és a fenntarthatóságban. Mint fogalmazott: a felelősség polgári értékeihez és erényeihez kell visszatérni, de ahhoz hogy a társadalmat a jólét jellemezze, ahhoz teljesítmény is kell.
"Lehet szédíteni a társadalmat azzal, hogy egyszerre lehet kevesebb adót fizetni és jóval magasabb színvonalat nyújtani" - fogalmazott, véleménye szerint azonban ez nem lehetséges, és ezt az állampolgárok jó része megérti - tette hozzá.

Az Államreform Bizottság alelnöke beszélt az egyéni felelősségről is, mint mondta: aki nem tesz eleget a közösségi szolidaritás kritériumainak, tehát lehetőségeihez képest adókkal vagy járulékokkal nem járul hozzá a közös kasszához, az nem várhatja el, hogy a szolgáltatások terén minden igényét kielégítsék.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter előadásában arról szólt, hogy az egészségbiztosítás átalakításával újfajta minőségi kritériumokat várnak. A társadalombiztosítási rendszer továbbra is a szolidaritásra épül úgy, hogy a rendszer megengedi a versenyt a szolgáltatók között, illetve a biztosítottakért. Hozzátette: a rendszerbe egyértelmű ösztönzőrendszereket kell kialakítani, ami a szolgáltatások minőségének javulását eredményezi.

Az egészségbiztosítási piacra belépő kisebbségi tulajdont birtokló befektetőktől hatékonyságot és minőségjavulást várnak - folytatta a tárcavezető -, az ezek megvalósulásához szükséges eszközrendszerről a kisebbségi tulajdonosok döntenek.
Kökény Mihály szocialista politikus úgy vélte, hogy az egészségügyi rendszer egyfajta "államszocialista sziget" maradt.

A legnagyobb baj, hogy egyenlőtlen a javakhoz való hozzájutás, és ezen a tűrhetetlen és hallgatólagosan tudomásul vett rendszeren kíván változtatni a kormányzat - mondta az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke.

A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy vannak még olyan "hangok" a magyar piacgazdasági viszonyok között, amelyek félnek a magántőkétől. Kökény szerint szegényesebb lenne a magyar egészségügy ezen befektetők nélkül.

Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa előadásában annak a véleményének adott hangot, hogy az eddigi reformlépéseket nem vitték végig, és így erre a kaotikus helyzetre nem szabad "ráengedni" a több-biztosítós rendszert. Úgy vélte, a kórházi struktúra átalakítása előtt kellett volna a járóbeteg-szakellátást felfejleszteni és nem fordítva.

A rendelkezésre álló forrásokról szólva azt mondta, annak elosztását népegészségügyi adatokra alapozva, a földrajzi területekre lebontott egészségügyi prioritásrendeknek megfelelően kell, kellett volna elosztani.

Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak fékeznie kellene és rendezve sorait, józan szakmai és társadalmi vitát folytatni az egészségbiztosításról.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását