2024. április 20. - Tivadar

Kiállítás a Sziklakórházban

A budai Sziklakórházban több mint 2 ezer négyzetméteres kiállítás nyílt kedden. A tárlat időutazás a Várhegy múltjába, a háborús orvoslás és polgári védelem mai ember számára ismeretlen világába. A történelmet több mint 80 élethű, panoptikumi technológiáv
2008. március 11. kedd 19:16 - Hírextra
Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára nyitotta meg a kiállítást, az eseményen ott volt Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, és Badacsonyi Szabolcs, a Szent János Kórház, az "anyaintézmény" megbízott főigazgatója.

"A természet alkotta budai Vár alatti barlangrendszer más sorsot is megélhetett volna" - kezdte megnyitóját Ujhelyi István. Sok szenvedés tanúi voltak ezek a sziklafalak, különösen a második világháború finisében, Budapest ostromakor - emlékeztetett rá, és örömét fejezte ki, hogy most a legbékésebb iparág, a turizmus szolgálatába áll a Sziklakórház.

A korai századokban előbb búvóhely volt, majd sebesülteket rejtegettek benne a törökök, operálták termeiben az 1948-a forradalom lovas szekéren beszállított sérültjeit, az első világháború katonáit.
A második világháború előtt értékőrző, a kormányzati méltóságok számára igénybe vehető óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek kímélése miatt a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. Az építkezés során a meglévő üregeket összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől.

A már folyó építkezést később átvette a főváros, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. 1943 végére a kórház üzemképes volt, a mintegy 300 személyes kórházban 600-700 embert ápoltak az ostrom alatt, a teljes barlangrendszerben pedig csaknem 20 ezer katona és környékbeli budai polgári lakos bujkált 1945 februárjában.

A kórház-múzeumot légkondicionálással látták el, de nemcsak ez működhetne, hanem a "koros" röntgengép és a műtő is, a levegőszűrő berendezés is üzemképes lenne termonukleáris támadás esetén. A kórtermekben fekvő figurák ágya alatt ott a papucs, az éjjeliszekrényükön a Szit-szappan.

Az 56-os sebesültek külön kórtermet kaptak, a rádióból Nagy Imre hangja szól. A harcok során forradalmárokat éppúgy ápoltak itt, mint szovjet katonákat.

Kétféle túraajánlattal szolgál a Sziklakórház: az egy órás a kórház teljes területét bemutatja a műtőktől a kórtermeken át a működő 60-as évekbeli gépészetig (elektromos kapcsolórendszer, harcigáz-szűrő rendszer, víztározó.)

Ez magában foglalja a félórás rövid túrát a hadiorvoslási kiállítással, de többletként megtekinthető még a teljes polgári védelmi kiállítás is. A kórház csak vezetővel látogatható, e-mailen vagy telefonon kell bejelentkezni.

Hétfőn szünnapot tartanak, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 18 órakor indul a vezetés, szombaton és vasárnap három időpont közül választhat az érdeklődő: 16, 17 és 18 óra. Előzetes egyeztetéssel 10 fő fölött máskor is fogadnak látogatókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását