2024. május 18. - Erik, Alexandra

Felszólalások a Parlamentben

Tóth Tiborné (MSZP) úgy vélte, a tandíj az esélykülönbségek csökkentését is szolgálta volna. Hozzátette: a felsőoktatásban az esélykiegyenlítés lehetőségét meg kell tartani, annak ellenére, hogy most kiesett egy komponens.
2008. március 11. kedd 20:45 - Hírextra

Schvarcz Tibor (MSZP) azt mondta az egészségügy kapcsán, hogy az alapellátás az önkormányzatok feladata. Nem lehet hirtelen előrángatni a költségvetésből ennyi pénzt, amennyi most kiesett, de a gondot a kormány mindenképpen meg fogja oldani, alkotmányos keretek között - tette hozzá.

A kormánypárti képviselő szerint a Fidesz javaslata "az emberi indulatokra alapoz", miszerint a Szerencsejáték Rt.-nél van pénz, onnan kell elvenni.

Nagy Kálmán (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a konvergenciaprogram keretében 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből. Teremtsék meg az alapellátásban és a gyermekellátásban is a megfelelő finanszírozás feltételeit, és vonják vissza az egészségbiztosítási törvényt - szólította fel a képviselő a kormányt.

Pesti Imre (Fidesz) azon véleményének adott hangot, hogy az egészségbiztosítási törvény visszavonásával pótolni lehetne a szükséges forrásokat.

Ha nem lép hatályba a több-biztosítós rendszerről szóló törvény - érvelt - , akkor a biztosítók nem visznek el 50-60 milliárd forintot, és akkor lesz miből pótolni a kieső bevételeket.

Varga Mihály, a fideszes törvényjavaslat egyik előterjesztője a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta, hogy Magyarországon olyan rendszert akarnak a kormánypártok kialakítani, és az emberekre ráerőltetni, amely nagy mértékben elvonja a jövedelmeiket, de ezért semmilyen közösségi szolgáltatást nem nyújt cserébe.

A népszavazáson az emberek erre is nemet mondtak - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az OECD 2007-es jelentése szerint Magyarországon fizetik a második legmagasabb adó- és járulékterhet.

Varga Mihály szerint 72 ezer forintot minden jövedelemből ma is elvon az állam, míg a munkaadók átlagosan 255 ezer forintot fizetnek. "Jól lehet látni, hogy többszörösen megfizetünk mindenért" - fogalmazott.

Hozzátette: a kormány ne vádolja azzal az embereket, hogy felelőtlenségből szavaztak igennel a referendumon. 3,3 millió ember teljesen világosan és egységesen fejtette ki véleményét a népszavazáson -hangoztatta.

Varga Mihály megismételte, hogy a Fidesznek van javaslata a kieső bevételek pótlására. Kifejtette: 2008-ban a kormányzati luxuskiadásokat, a protokollkiadásokat csoportosítanák át, míg 2009-től a játékadóból befolyó összegeket fordítanák egészségügyi és oktatási célokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását