2024. április 29. - Péter

Állami számvevőszéki ellenőrzés

Hat hónapos átfogó ellenőrzés végére tett pontot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Tolna Megyei Önkormányzatnál, amikor a gazdálkodási rendszerről alkotott megállapításait összegezte. A tapasztaltakról Lóránt Zoltán főigazgató tartott sajtótájékoztatót szerd
2008. január 30. szerda 13:58 - Hírextra

A pénzügyi gazdálkodás folyamatában a kontrollok működésének megbízhatósága összességében kiváló volt - állapította meg a vizsgálat.

Az önkormányzat költségvetési helyzetéről szólva Lóránt Zoltán megállapította: a likviditási problémák 2004-től folyamatosan jelen voltak Tolna megyében. Miután a központi költségvetés, ahonnan a bevételi források közel ötven százaléka érkezik, csak 70-75 százalékban finanszírozza a gazdálkodást, a megye rákényszerült a saját bevételek növelésére. Állítása szerint a költségvetési helyzet a működésre nem nyújtott fedezetet, azt hitelfelvétellel kényszerült pótolni az önkormányzat.
Tolna megye élt az intézmény-összevonás, a létszámcsökkentés, a takarékossági intézkedések lehetőségével - mondta a főigazgató.

Beszámolója szerint elmaradást tapasztalt az európai uniós pályázatok belső szabályozásában, amelyre fel is hívta a hivatal figyelmét.

Ugyanakkor megállapította, hogy az önkormányzat pályázatai jól előkészítettek voltak, hiszen 13 beadott pályázatból 6-ban nyerni tudtak. Példamutatónak ítélte azt, ahogyan a megye, a megyeszékhely és a paksi atomerőmű összefogásával a kórházi műtőblokk beruházása megvalósult.

A korábbi ÁSZ-jelentések megállapításainak kétharmada tekintetében már megtették a megfelelő intézkedéseket, a többi még folyamatban van - közölte.

Legnagyobb lemaradást az elektronikus közigazgatás kifejlesztésében tapasztalt az ÁSZ-vizsgálat, Tolna megye ezen a területen az országos átlag alatt teljesített - mondta a főigazgató.

Összegzésül megállapította, hogy az önkormányzat korrekt együttműködést tanúsított a vizsgálat során, ennek példájaként említette, hogy a megállapításaik alapján készített intézkedési tervet máris átadta a hivatal vezetése a részükre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását