2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Állást foglalt az Alkotmánybíróság

Sérti az alkotmányos szervek demokratikus együttműködését, ha az Alkotmánybíróság felkészültségét, pártoktól való függetlenségét más, közhatalmat gyakorló szervek kétségbe vonják - tartalmazza az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett, az MTI-hez eljuttat
2008. március 11. kedd 20:51 - Hírextra

Az Ab "az elmúlt napokban az Alkotmánybírósággal kapcsolatban elhangzott egyes kijelentésekről" szóló állásfoglalásában közli: "sérti az alkotmányos szervek demokratikus együttműködését, hogyha az Alkotmánybíróság szakmai felkészültségét és a politikai pártoktól való függetlenségét bármely döntése kapcsán más, közhatalmat gyakorló szervek kétségbe vonják".

Különösen súlyosnak tartja az Ab, ha alkotmányos szervek vezetői és tagjai a testület alkotmányos jogállam melletti elkötelezettségét és pártatlanságát a politikai nyilvánosság előtt vitatják. Mindenkinek jogában áll véleményt nyilvánítani a döntéseikről - fogalmaz állásfoglalásában a testület -, azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a hozzáértésüket és függetlenségüket kétségbe vonják a politikai szervezetek vezetői pusztán azért, mert az Ab valamely döntése "nem felel meg politikai elvárásaiknak".

Népszavazási kérdésekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság "kizárólag azt vizsgálja, hogy az adott kérdésben alkotmányosan - az alkotmány és a hatályos jogszabályok alapján - megengedhető-e a népszavazás. Döntése semmiképpen sem értékelhető magának a kérdésnek a támogatásaként vagy elutasításaként" - fejeződik be az Ab testületének állásfoglalása.

Hétfőn az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: nagyon sokat árt Magyarországnak, ha lényegében költségvetési kérdésekről lehet szavazni. A kormányfő hangsúlyozta: tudomásul veszi az Ab népszavazási kérdéseket érintő korábbi döntését, de hibának tartja, nem ért vele egyet. Felelős polgári demokráciában olyan kérdést feltenni a választóknak, hogy szeretnének-e valamilyen közszolgáltatásért kevesebbet fizetni, adót, járulékot csökkenteni, nem szabad - mondta, hozzátéve, hogy a kérdéseket az Ab nem tartotta a költségvetéssel összefüggőnek, most mégis mindenki arról beszél, hogy honnan lesz pénz, honnan pótolják a kieső összegeket.

Az Alkotmánybíróság referendumot engedélyező döntése lejáratta a népszavazás intézményét - mondta hétfőn Kóka János. Az SZDSZ elnöke szerint a költségvetést érintő kérdésekről volt szó a vasárnapi népszavazáson, de miután az Alkotmánybíróság megengedte a referendum kiírását, a kieső bevételek nem pótolhatóak költségvetési forrásokból.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gazdász
2008. március 12. 19:55
Kár mosni a kezeiket!! Mindet meg lehet magyarázni. Ezek után szerintem az AB az ORTT-vel egy sorba rendezte magát. A döntései nagy része igen is nem volt pártatlan. Az ORTT miért nem büntette meg a HÍR TV-t még egyszer sem, de a többieket igen. Itt is látszik: aki hangosabban, gátlástalanúl kiabál annak adnak igazat!
Így továbbra is lehet kenni a kormányra a fekáliát. Vajon Sójom (az államfő intézménye) mennyire pártatlan, aki magyar állampolgárral nem fog kezet.
Stb.....
Felsőbbrendűnek képzelik magukat, pedig ők is emberek és nem különmbek bárkitől!!
Szifo
2008. március 12. 16:33
Az Alkotmánybíróság hibás döntést hozott, ez nyilvánvaló volt már a döntés pillanatában.
Gyurcsány Ferencnek igaza van, ez napról napra jobban látszik, hiszen a Fidesz követeli a díjak költségvetésből történő visszapótlását.
Orbán Viktor ismét alaposan becsapta híveit (és nem híveit), hiszen csakis a mi adófizetői pénzünkből lehet visszapótolni a kárt, csak most mindannyian fizetünk - még KisTehén is - mások, a ténylegesen betegek és felsőoktatási tanulók helyett.
KisTehen
2008. március 12. 09:39
"Felelős polgári demokráciában"

Es meg a szajara meri venni Gyurcsanye ezeket a szavakat Balatonoszod utan ...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását