2024. április 29. - Péter

A Magyar Szociális Fórum Egyeztető Testületének közleménye a népszavazásról

A Magyar Szociális Fórum Egyeztető Testületében csoportosult többtucat civilszervezet, melyek a neoliberalizmus- és általában a kapitalizmus humanista kritikáját képviselik, a következőképpen értékelik a népszavazás eredményét.
2008. március 11. kedd 11:21 - Hírextra
Egyrészt: a népszavazáson résztvevők kb. 80 %-ának (3,3 millió fő) szavazata azt bizonyítja, hogy a választópolgárok nagy hányada elutasítja az egészségügyi vizitdíjat, a kórházi napidíjat, a felsőoktatási tandíjat, egyben elutasítja a szocialista-liberális kormánykoalíció neoliberális politikáját.

Másrészt azonban a távolmaradók aránya (50 %) is arra utal, hogy sokan nem dőltek be a jobboldali demagógiának, és elutasították a jobboldali és szélsőjobboldali erők nyíltan bevallott politikai törekvését, hogy részkérdésekben szervezett népszavazással változtassák meg az országos politikai-hatalmi erőviszonyokat.

Több egyértelmű tény bizonyítja, hogy a Fidesz által kezdeményezett népszavazás az emberek átverésére irányuló, demagóg akció volt. Korábban kormányzati pozícióban maga a Fidesz kezdte az egészségügyi intézmények privatizálását. A jobboldali többségű önkormányzatok az elmúlt hónapokban több magyar városban (Debrecenben, Egerben, stb.) kórházak egész sorának működtetését privatizálták. A Fidesz – a többi magyar parlamenti párttal együtt – fenntartás nélkül támogatta és megszavazta a Lisszaboni Szerződés ratifikációját – mely a közszolgáltatások privatizációjának politikáját írja elő.

A jobboldal és a szélsőjobboldal ezúttal is ügyesen kihasználta az emberek elégedetlenségét a szocialista-liberális koalíció neoliberális politikájával szemben. Ismét bebizonyosodott: a neoliberális, megszorító politika szítja, erősíti a jobboldalt. A jobboldal pedig Magyarországon, számos területen összefonódik a szélsőjobboldallal. Például sok önkormányzaton belül koalíciót alkot azzal a Jobbik Magyarország párttal, mely a félkatonai neofasiszta Magyar Gárdát létrehozta.

Mindez azt bizonyítja, hogy a kormánynak – a jobboldali tendenciák megfékezése érdekében is – változtatnia kell a lakosságot sújtó neoliberális gazdasági- és szociális politikáján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását