2024. április 19. - Emma

Új cég alakult

A kutatásfejlesztési tevékenység segítésére, az ipari kapcsolatok koordinálására DEAK KKK Zrt. néven közös céget hozott létre a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja (MTA SZBK) - tájékoztatta Kiricsi Im
2008. február 21. csütörtök 09:09 - Hírextra

Az egyetemen tudásfelesleg van, a cég feladata pedig az, hogy ezt értékesítse a régió társadalmának és iparának - mondta a kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettes.

A 74 százalékban az SZTE és 26 százalékban az MTA SZBK tulajdonában álló cég felméri a kutatásfejlesztési igényt a régióban, és kialakítja a kapcsolatot a cégek és az egyetemen és az akadémián dolgozó tudósok között - közölte a professzor.

A részvénytársaság a korábbi Biopolisz pólusprogramhoz hasonlóan öt divíziót működtet: az egészségipar, a zöld biotechnológia, a hulladékkezelés és bioenergetika, valamint az informatika és a gazdaságfejlesztés területén, ez lényegében lefedi a városban folyó kutatásfejlesztési tevékenységeket - fogalmazott az egyetemi tanár.

A vállalkozás tovább viszi a 2005-ben létrejött Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ projektjeit és idővel "becsatornázza" a támogatási időszakuk végéhez közeledő egyetemi tudásközpontok programjait is. A kutatók segítséget kapnak az adminisztráció és a menedzsment területén, a fejlesztési igényekkel jelentkező cégeket pedig a legjobb helyre irányítják - mondta Kiricsi Imre.

Az egyetem és az akadémia elsősorban azért választotta a kutatásfejlesztés elősegítésére a részvénytársasági formát, mert ilyen típusú tevékenységre már csak gazdasági társaságok nyerhetnek uniós és hazai támogatást. A cég azonban a későbbiekben a fejlesztéseket hasznosító vállalkozások ernyőszervezete is lehet - tudatta a professzor.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását