2024. május 8. - Mihály

A kormány törli el, nem az ellenzék

Általános vitára engedte a kormány által beterjesztett, a vizitdíj, a kórházi napidíj és tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot az Dön, az ellenzék hasonló tárgyú javaslatát azonban nem.
2008. március 11. kedd 07:12 - Hírextra
A grémium a kormány előterjesztését 14 igennel és 9 tartózkodással engedte tovább, az ellenzékét pedig 11 igen, 12 tartózkodás mellett utasította el.

Mikola István (Fidesz), a bizottság alelnöke, az ellenzéki törvényjavaslatról elmondta: 2008-ra és 2009-re is forrásokat biztosítanak a népszavazás által eltörölt díjak elmaradásából adódó bevételkiesésre. Kifejtette: 2008-ra a különböző tárcák - a Miniszterelnöki Hivatal, a Pénzügyminisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Külügyminisztérium - forrásaiból csoportosítanának át, elsősorban kormányzati luxus- és PR-költségekből "faragnának le" az egészségügy javára.

2009-re a kórházak napidíját a pénznyerő automaták után fizetendő játékadó-bevétel 28 százalékából, azaz 12 milliárd plusz 5 milliárd forintból pótolnák, míg a vizitdíj pótlására ugyanezen adóbevétel 33 százalékát, azaz 13 milliárd forintot adnának. A tandíj eltörléséből származó bevételkiesést pedig 11 milliárd forinttal pótolnák ki szintén játékadóból. Így összesen jövőre 41 milliárd forintot csoportosítanának át - tette hozzá az ellenzéki képviselő.

Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a bizottság előtt ismertette, hogy a kormány javaslata a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetése előtti állapotot állítja vissza, továbbá rendezi a vizitdíj visszaigénylését. Hozzátette: nem alkotmányellenes, hogy előbb törlik el a díjakat, mint a kérdésben szereplő dátum, azaz 2009. január 1. Kiemelte: a vizitdíj és a kórházi napidíj pótlására nem lát lehetőséget a szaktárca, azonban az "új helyzetet" megvizsgálják, és ha úgy látják, hogy az alapellátás működésében zavar keletkezik, újragondolják a háziorvosok finanszírozási rendszerét.

Havas Szófia (MSZP) hozzászólásában megjegyezte: az ellenzéknek fontolóra kéne vennie, hogy a jövedéki (dohány, alkohol) termékek adójából csoportosítsanak át forrásokat.
Nagy Kálmán (KDNP) az ülésen azt mondta, a népszavazási kérdés nem az volt, hogy a háziorvosok ne kapjanak vizitdíjat, hanem az, hogy az állampolgárok ne fizessenek vizitdíjat, és a kettő között nagy különbség van.

Hasonló véleményen volt Puskás Tivadar (KDNP) és Garai István (MSZP), mindketten szóvá tették, hogy a háziorvosok finanszírozásán mindentől függetlenül változtatni kell, hiszen öt éve nem emelkedett az orvosok kártyapénze.

Az ellenzéki javaslatra Havas Szófia (MSZP) igennel szavazott, és így tett Csáky András (MDF) is a kormány javaslatáról szóló döntésnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását