2024. május 5. - Györgyi

Fél év alatt 30 milliárd

Az elmúlt fél évben 30 milliárd forintnyi pluszforrás jutott az egészségügynek, melynek következtében, a rendszerváltás óta először, megállt az intézmények eladósodása - jelentette ki Székely Tamás szerdán Gyöngyösön.
2009. január 7. szerda 16:42 - Hírextra
Csak december 15. óta 20,5 milliárd forintnyi maradványforrást osztott szét a kormány az intézmények között, illetve parlamenti döntés alapján lehetőség nyílt a teljesítményvolumen-korlát teljes áttekintésére, ami a kapacitások rugalmasabb elosztását teszi lehetővé - közölte a sajtótájékoztatón az egészségügyi miniszter, amikor a HospInvest által működtetett gyöngyösi kórházban bemutatták neki az új digitális radiológiai, gasztroenteorológiai és sürgősségi betegellátó részleget.

Mindennek kapcsán úgy vélekedet, hogy soha ne legyen rosszabb időszak a magyar egészségügyben, mint a december 15. óta eltelt hetek. Annál is inkább mert Szentesen új légimentő-bázis, illetve Balassagyarmaton új szülészeti-nőgyógyászati osztály kezdte meg működését - tette hozzá.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke a sajtótájékoztatón a gyöngyösi intézmény legnagyobb gondjának azt nevezte, hogy a korábbi 100-al szemben, csupán 40, az egészségbiztosító által finanszírozott ágyon kénytelenek megoldani a 130 ezer lakosú térség belgyógyászati ellátását.

Erre reagálva az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a parlamenti döntések lehetővé teszik az egészségbiztosítási pénztár számára a kapacitások rugalmasabb kezelését. Ez eredményezhet kapacitásbővítést a gyöngyösi intézményben is - mondta.

Hiesz György, a település polgármestere újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a HospInvest teljesítette mindazokat a fejlesztéseket, amelyeket az önkormányzattal a kórház működtetéséről kötött szerződésben vállalt a társaság.

Csupán egy kisebb késés történt az egyik osztály felújítása során - fűzte hozzá.
Székely Tamás is úgy nyilatkozott, hogy a kórházban az általa látottak maximálisan megfelelnek a modern egészségügyi ellátás követelményeinek.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Kollányi Gábor arról is beszélt, hogy a sajtóhírekkel ellentétben, jelenleg is folyamatos a kardiológiai ellátás a cég által működtetett egri kórházban.

Mindez azért került szóba, mert a tisztiorvosi szolgálat a személyi feltételek hiánya miatt korábban felfüggesztette Egerben a kardiológiai osztály működését. Ezt követően pedig a Fidesz azt követelte, hogy a szocialista vezetésű Hevesi megyegyűlés, szerződésszegésre hivatkozva, bontsa fel a HospInvesttel az intézmény működtetésére kötött szerződést.

A cégvezető közölte: csupán annyi a változás, hogy a kardiológiai ellátás a belgyógyászati osztályon történik.

Ugyanakkor a tisztiorvosi szolgálat március 31-ig adott határidőt a hiányosságok pótlására. Addig mindenképpen, de valószínűleg már januárban biztosítani tudják az osztály működtetéséhez szükséges feltételeket - mondta Kollányi Gábor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását