2024. április 25. - Márk

Akadozik a dohányzási tilalom betartatása

Az év első napja óta van érvényben a dohányzási tilalom Berlinben, hétfői értesülések szerint azonban felettébb akadozik annak betartatása.
2008. március 10. hétfő 23:12 - Hírextra

Az önálló tartománynak számító német fővárosban tilos a dohányzás a pályaudvarokon, illetve a hivatalokban, az egészségügyi intézményekben és - a berliniek legnagyobb bánatára - az éttermekben, illetve a többnyire rendkívül hangulatos kiskocsmákban. Pontosabban ez utóbbiakban rágyújtani csak akkor - s ott - lehet, ha a szóbanforgó vendéglátó létesítmény legalább kettő vagy még több helyiséggel rendelkezik. És ott is csak az erre kijelölt, elkülönített helyiségben, mégpedig úgy, hogy a pincér oda be sem teszi a lábát. Azaz a vendégnek kell megkeresnie a felszolgálót, s többnyire önmagát kell kiszolgálnia.

A rendelet szerint egyelőre nem büntetik a törvényszegőket, büntetés csak július 1-től lesz esedékes. Addig zajlik az úgynevezett szoktatási idő, amely alatt a korábbi törzsvendégek számára három lehetőség kínálkozik: vagy elfogadja a korlátozásokat, vagy a dohányzásról szokik le, vagy pedig kedvenc étterméről, illetve kocsmájáról.

Ebből a szempontból talán kapóra is jött az említett átmeneti idő. A vendéglősök csak vonakodva tartják be a szigorításokat, a forgalom visszaesésétől tartva. Berlin több negyedében az éttermekben, illetve kocsmákban szinte semmi nem változott. A hamutartók változatlanul ott díszlenek az asztalok közepén. Az ok egyszerű: egyelőre legalábbis nincs semmilyen ellenőrzés, ami amúgy a rendőrök, illetve a vendéglátóipar területén tevékenykedő ellenőrök dolga lenne. Mindennek ellenére voltak kocsmák, amelyek igyekeztek élen járni a tilalom betartásában. Azután azt vették észre, hogy miközben náluk tilos volt a dohányzás, a szomszédban minden szabad volt. Így hát nem is csoda, hogy a "stréberektől" elpártoltak a vendégek, és az épp szemben lévő kisvendéglőben kötöttek ki. S ott is maradtak egészen addig, amíg korábbi kedvenc helyükön az asztalokra nem kerültek újra vissza a hamutartók.

Alig több mint két hónappal a törvény bevezetése után vendéglős és vendég egyaránt a "kiskapukat" keresi. Berlinben, de az ország több más tartományában is. S a hírek szerint számos helyütt már most azon törik a fejüket, hogy miként lehet majd a törvényt módosítani, azaz enyhíteni.

A tilalomnak egy mellékhatása azonban Berlinben már mindenképp van: különösen az esti órákban erőteljesen megnövekedett az utcán dohányzók száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását