2022. augusztus 19. - Huba

Társadalmi különbségek és az egészség

Minél nagyobbak a gazdasági különbségek egy országon belül, annál rosszabb a társadalom általános egészségi állapota - derült ki német és svéd kutatók nemrég bemutatott tanulmányából.
2010. január 13. szerda 10:07 - HírExtra
A megkérdezett dánok, kanadaiak és franciák több mint hetvenöt százaléka minősítette egészségi állapotát jónak vagy nagyon jónak. A válaszoló kínaiaknak és törököknek azonban csupán egy harmada vélekedett így magáról. Az összesítésben utolsó helyen Oroszország végzett: a kutatásban részt vevő oroszoknak csak tizenhét százaléka mondta magát egészségesnek.

A darmstadti és a lundi egyetem kutatói kérésére huszonegy ország ezer-ezer lakosa becsülte fel egészségi állapotát telefonon vagy interneten keresztül. A három éven át tartó felmérés végeredményeként nagyon részletes adatbázishoz jutottak a tudósok.

"A megkérdezett személyek összesen a világ lakosságának felét teszik ki, ez az első ilyen óriási kiterjedésű kutatás" - mondta el a kutatásért felelős Martin Karlsson.

Kiemelte, hogy az adatok alapján a javak elosztása és a szegényebb emberek esetében a bevételek növekedése közvetlenül hozzájárul az egészségi állapot javulásához.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a társadalomban a javak egyenlő elosztása az egyetlen tényező-e, amely növeli az egészségügyi színvonalat. Nem világos, milyen jelentősége van az egészségbiztosítás hiányának, illetve meglétének, és hogy milyen szerepet játszik az egyén egészségében a kialakított szociális háló.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását