2024. május 11. - Ferenc

Percről percre a választásról - halál, baleset, részvételi rekord...

Április elsejétől nem kell fizetni vizitdíjat és kórházi napidíjat, és nem vezetik be szeptember 1-jétől a tandíjat - az erről szóló törvényjavaslatot a kormány és az ellenzéki pártok hétfőn egyaránt benyújtják, miután a vasárnapi népszavazás eredményes v
2008. március 9. vasárnap 18:50 - Hírextra


06:00 -
Szombaton megkezdődött kampánycsend a szavazókörök bezárásáig, vasárnap este hét óráig tart.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen az ottani idő szerint már szombaton reggel megkezdődött a szavazás.

A választók a szavazatszámláló bizottságoktól kérdésenként eltérő, lila, zöld és fehér szavazólapot kapnak. A kérdések melletti körbe rajzolt "iksszel" vagy kereszttel fejezhetik ki véleményüket az adott kérdésben a választópolgárok.

A bizottságok munkájában a népszavazást kezdeményezők megbízottjai is részt vesznek. A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, kivéve azokban a szavazókörökben, amelyekben az igazolással (tehát más településről átjelentkezők) valamint a hajléktalanok voksolnak; azokban heten ellenőrzik a szavazás törvényességét.

Szavazni csak személyesen lehet. A szavazatszámláló bizottság megállapítja a szavazni kívánó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben, ám az értesítő bemutatása nem szükséges. A választó a lakcímet is tartalmazó régi típusú személyi igazolvánnyal vagy az új, kártya formátumú igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal szavazhat. A kártya formátumú személyi igazolványt helyettesítheti a 2001. január 1. után kiállított vezetői engedély is.



Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a három, más-más színű szavazólapot és egy borítékot. A szavazólapokat a választópolgár jelenlétében kell lebélyegezni. A szavazólapok átvételét a választópolgár a névjegyzéken saját kezű aláírásával igazolja.

A szavazásához mindenütt használhatnak szavazófülkét a választók. A választópolgár a szavazólapokat borítékba teszi, és a borítékot a szavazatszámláló bizottság előtt az urnába dobja.
A mozgásukban korlátozottak kérésére házhoz viszik az urnát. Mozgóurnát a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni.

A szavazatszámláló bizottság a nap folyamán már nem vehet fel a névjegyzékbe választópolgárt.
A kampánycsend a szavazókörök bezárásáig, este hét óráig tart. A törvény értelmében a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása. A kampánycsend megsértésének számít egyebek mellett a választópolgárok számára ingyenesen juttatott szolgáltatás, a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok osztogatása, plakát elhelyezése.

Az esetleges helyi szintű kampánycsendsértéseket a területi választási bizottságoknak kell jelezni, míg az országos szintűeket (ha például egy országos médium sért jogszabályt), az Országos Választási Bizottságnak.

A szavazatszámláló bizottságok döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben a területi választási bizottsághoz lehet fordulni.

A külképviseleti névjegyzékbe korábban mintegy 3.275-en kérték felvételüket. Az időeltolódás miatt legkorábban az amerikai kontinensen nyitottak a szavazóhelyiségek; így például Washingtonban, Brazíliavárosban, Torontóban vagy Havannában az ottani idő szerint már szombat reggel hat órától leadhatták voksaikat a magyar választók. A legtöbben várhatóan Londonban, Brüsszelben és Rómában adják le szavazatukat a külképviseleti névjegyzék adatai szerint.

A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a több mint 8 millió választó közül valamennyivel több mint kétmillióan "igennel" vagy "nemmel" kell hogy voksoljanak kérdésenként. Ha igenből és nemből is ennél több lesz, akkor a szavazattöbbség dönt.

Az előzetes eredmény este kilenc óra körül, a hivatalos eredmény péntekre várható, mert a külképviseletekről urnákban érkező szavazatok csütörtökig érkeznek meg az Országos Választási Bizottsághoz Budapestre, ahol azokat a testület tagjai számolják meg.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását