2024. május 11. - Ferenc

Percről percre a választásról - halál, baleset, részvételi rekord...

Április elsejétől nem kell fizetni vizitdíjat és kórházi napidíjat, és nem vezetik be szeptember 1-jétől a tandíjat - az erről szóló törvényjavaslatot a kormány és az ellenzéki pártok hétfőn egyaránt benyújtják, miután a vasárnapi népszavazás eredményes v
2008. március 9. vasárnap 18:50 - Hírextra


A pártelnök szerint ugyanakkor azok is győztek, akik a pártjuk iránti lojalitásból nemmel szavaznak, hiszen nekik sem kell fizetni a továbbiakban a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. Majdnem mindenki nyert, a kormánypártok az egyedüli vesztesi mai népszavazásnak - fogalmazott Orbán Viktor.

21:07 -
A népszavazás várható eredménye a kormány teljes egészségpolitikájának a bukása és korántsem csak a három kérdésről van szó - mondta Nagy Kálmán, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője, a párt frakcióvezető-helyettese az MTI-nek vasárnap.

21:05 -
Mindhárom kérdésben eredményes a népszavazás; a vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslat már vasárnap este megjelent Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes honlapján. Az igen szavazatok száma mindhárom, népszavazásra feltett kérdésben már a szavazatok 75 százalékának feldolgozásánál meghaladta az eredményességi küszöböt, az összes választópolgárra vetített 25 százalék plusz egy szavazatot.

20:52 -
A szavazatok megoszlását nem, a részvételi arányt viszont meglepőnek tartja Magyar Bálint, az SZDSZ oktatáspolitikusa, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, aki vasárnap este újságíróknak nyilatkozva azt is mondta, a tandíj eltörlése igazságtalan helyzetet konzervál. Az egykori oktatási miniszter szerint nyilvánvaló volt, hogy ha olyan kérdésben kell dönteni, ami arról szól, fizetni kelljen-e valamiért vagy sem, akkor jóval nagyobb számban szavaznak arra az emberek, hogy ne kelljen.A kormány természetesen teljesíti a népszavazásból rá háruló feladatokat - tette hozzá Magyar Bálint.

20:51 -
A mai népszavazáson Gyurcsány Ferenc veszített, de az emberek nyertek - mondta Áder János, Fidesz volt frakcióvezetője, jelenleg parlamenti alelnök vasárnap este sajtótájékoztatón Budapesten; a politikus felszólította a kormányt, hogy akadályozza meg az utcai provokációt. Ami történt, az egy ügydöntő népszavazás, és Gyurcsány Ferenc veszített, de az állampolgárok nyertek - jelentette ki Áder János a Polgárok Házában tartott eredményváró rendezvényen.

20:50 -
Az egészségügyi reform folytatódik, mert bár fontos elemekről döntöttek a választók, a reform maga elsősorban nem a vizitdíjról és a kórházi napidíjról szól - mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter vasárnap, az SZDSZ Városháza parkban felállított sátrában, újságírók előtt.

A tárcavezető szerint nagyon nehéz év elé néz az egészségügy és nehéz helyzetbe kerülnek a háziorvosok, a szakrendelők és a kórházak azzal, hogy az "igen" voksok győznek a népszavazáson. Hozzátette: idén 22 milliárd forintnyi többletbevétel esik ki, emellett a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetéséből származó további 40 milliárdnyi megtakarítás is.

Horváth Ágnes megerősítette, hogy április 1-jével eltörlik a két díjat. Ezt azzal indokolta, hogy az egészségügy egyetlen dolgozóját sem lehet bármiféle konfliktusnak kitenni. Azt is elmondta, hogy nem fogják kompenzálni a kieső bevételeket.

A reform folytatásáról az egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy megteszik az egészségbiztosítási pénztári rendszer kialakításához szükséges lépéseket.

20:41 -
Hiller István oktatási miniszter szerint a felsőoktatás színvonalemelésének programja nem bukott el, de lelassul, ha eltörlik a tandíjat. A szocialista politikus az MSZP fővárosi Vérmező úti politikai központjában vasárnap este úgy becsülte, hogy nagyjából 2 milliárd forinttal kevesebb pénz lesz így jövőre a felsőoktatásra, de hosszútávon ez 20 milliárdra is felmehetett volna. Ebből a kincstár egyetlen fillért nem kapott volna, mind a felsőoktatási ösztöndíjakra és fejlesztésekre szánták fordítani - tette hozzá Hiller István.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását