2024. március 29. - Auguszta

Trióban zongoráznak

Három eltérő karakterű zongoratrió ad közös estet a LOW holland-flamand kulturális fesztiválon, hétfőn este Budapesten, a Trafó Kortárs Művészetek Háza nagytermében - közölték az MTI-vel a fesztiválszervezők.
2008. március 7. péntek 08:40 - Hírextra

Először a Jef Neve Trio lép pódiumra, majd Michiel Braam az Ágoston Béla duóval játszik, végül a Trio BraamDeJoodeVatcher zenél.

Jef Neve billentyűs, Piet Verbist basszusgitáros és Teun Verbruggen dobos öt éve alapította a flamand formációt. Három, eddig megjelent albumuk szinte azonnal bestseller lett, és a nemzetközi sajtóban is kedvező visszhangra talált. Második lemezük 2005-ben elnyerte a legjobb külföldi albumnak járó neves Radio Klara-díjat.

A harmadik a legtöbb példányban eladott dzsesszlemez lett Belgiumban, és 18 más országban kezdődött meg a terjesztése - számolnak be róla a dzsesszprogramok szerkesztésében együttműködő Budapest Music Center (BMC) munkatársai. A trió bejárta a világot, Európától a Közel-Keleten át Dél-Amerikáig adott koncerteket.

A szaxofonos Ágoston Béla régi álma volt, hogy Michiel Braam holland zongoristával egyszer közös produkcióban szerepeljen. Braam 2006 májusában a belgrádi Ring Ring fesztiválon az Ágoston quARTet koncertjét hallva döntött úgy, hogy eleget tesz a felkérésnek és a fesztiválon szívesen játszik a Zuboly, az Agostones és más formációk létrehozójával.

A Trio BraamDeJoodeVatcher semmiben sem hasonlít a hagyományos dzsessztriókhoz - vélik a BMC-nél. A csapat tagjai a holland dzsesszélet egyéni figurái mindhárman tökéletesen egyenlő szerepet játszanak, zenéjükben az improvizáció hangsúlyos szerepet kap.

A dobos, Michael Vatcher, a nagybőgős, Wilbert de Joode és a zongorista, Michiel Braam között régóta fennáll a rokonság az előadói szemléletben. A trió turnézott már Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Indonéziában is.

Számos fesztiválon vettek részt, köztük az antwerpeni Jazz Middelheimen, a hágai Északi-tengeri Jazzfesztiválon, a yokohamai Jazz Promenade-en, a bath-i Nemzetközi Zenei Fesztiválon, a Banlieues Bleues Paris fesztiválon, a rochesteri Jazz Festen (USA), a Le Mans-i Europa Jazz fesztiválon és az athéni European Jazz Night-on.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását