2024. április 20. - Tivadar

A forradalom új arca

Az 1956-os forradalom utáni új arcát építő, átalakuló fővárost mutatja be a Politikatörténeti Intézet és a Magyar Nemzeti Múzeum szerdán megnyílt, Budapest a hatvanas években című fotókiállítása.
2008. május 14. szerda 14:56 - Hírextra

Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója elmondta, hogy a Kiscsatári Magdolna és Feitl István által összeállított tárlat a Politikatörténeti Alapítvány 1968-as rendezvénysorozatának része, szorosabban a szerdán megtartott, hasonló című tudományos konferenciához kapcsolódik.


"1968 augusztus 20-án egy vasútállomáson néztem, ahogy a magyar hadsereg tankjai vonultak. Akkor még nem tudtam, hová" - emlékezett a kiállítás megnyitóján Ráday Mihály.

A Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a tárlat anyagának megtekintésekor úgy gondolta, az magáért beszél, de aztán elgondolkozott: egy mai fiatal tudja-e értelmezni a negyven évvel ezelőtti fényképeket?

A városvédő politikus megjegyezte, hogy a kiállítás fotóin még volt víz a Városligeti-tóban, mert senki nem találta ki, hogy a helyére nyáron sörsátrat lehetne építeni, még működött az ügető, mert nem húztak bevásárlóközpontot a helyére.

"Az egyik képen Lópici Gáspár ragaszt moziplakátot, de hol van már a mozi fénykora? Ez az időszak nemcsak a magyar filmek, de a moziépületek aranykora is volt" - emlékezett Ráday Mihály, megemlítve, hogy azóta már eltűntek az utcákról a dobogón álló rendőrök, a Lánchíd térről a vörös csillag, és eltűnőben vannak az Ikarusok.

"A március 15-i tüntetésekről persze nem készültek képek, helyette KISZ-klubdélutánt láthatunk Mambó magnóval vagy a táncdalfesztivált" - utalt a korabeli sajtó által be nem mutatott eseményekre.

Ráday Mihály úgy vélte, lehet nosztalgiával gondolni a hatvanas évekre, és lehet azokat történeti távlatból szemlélni, de egyelőre nehéz a korszakot megfogalmazni, és továbbadni.
"A kiállítás képei mindenesetre segítenek a megértésben" - tette hozzá.

A Politikatörténeti Intézetben a kiállítás megnyitója után tudományos konferencia kezdődött, melynek témái között szerepel egyebek mellett az 1960-as években történt tömeges budapesti lakásépítés és a beköltözési stop, az időszak munkáspolitikája, a szociális helyzet, valamint a fővárosi mozik fénykora.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását