2024. május 3. - Tímea, Irma

Automata űrhajó

Az első európai gyártmányú, automata üzemmódban repülő teherűrhajót, az ATV Jules Verne-t indítják útnak vasárnap a Francia Guyanában lévő Kourou űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
2008. március 7. péntek 12:20 - Hírextra

A magyar olvasók körében Verne Gyulaként ismert, hőseit gondolatban még a világűrbe is elrepítő XIX. századi francia íróról elnevezett űreszköz öt példánya fontos szerepet játszik majd az elkövetkezendő időszakban az ISS-en dolgozó mindenkori legénység mindennapjaiban, hiszen alapvető feladata az űrhajósok ellátása lesz. Így nagy mennyiségben vizet, élelmet, oxigént, tudományos berendezéseket és üzemanyagot szállít majd a Föld körül mintegy 350 kilométer magasságban keringő űrbázisra. Tevékenysége lényegében megegyezik az orosz Progressz teherűrhajókéval, csak azoknál háromszor több hasznos terhet, mintegy 9 tonnát tud egyszerre eljuttatni az ISS-re.

Emellett az űrállomást meglátogató társaihoz, az amerikai űrrepülőgépekhez, az orosz Szojuz és Progressz űrhajókhoz hasonlóan az ATV (Automated Transfer Vehicle) Jules Verne is képes lesz arra, hogy magasabb pályára emelje az űrállomást. Erre a manőverre időnként azért van szükség, mert magának az ISS-nek nincs hajtóműve, orbitális pályáján az égi mechanikai törvényei mozgatják, és ha időnként nem kapaszkodna magasabbra, egy idő után visszazuhanna a Földre, már ami megmaradna belőle a sűrű légkörbe való belépése utáni darabokra szakadása és elégése után.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a Jules Verne szolgálatba állításával egy hónapon belül újabb jelentős lépést tesz az űrállomás üzemeltetése terén, hiszen az Atlantis amerikai űrrepülőgép éppen egy hónapja juttatta el az állomásra az ugyancsak európai gyártmányú Columbus kutatómodult. A Jules Verne azonban a Columbusnál is termetesebb, 10,3 méter hosszú 4,5 méter átmérőjű henger, és célbajuttatása már nem az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, hanem az ESA gondja. A majd 20 tonna össztömegű teherűrhajót a legkorszerűbb Ariane-5 típusú hordozórakétának erre a célra továbbfejlesztett változata juttatja ki a világűrbe és állítja pályára.

A Jules Verne küldetésének a vége is ugyanolyan lesz, mint a Progresszeké. Miután az űrhajósok átrakodták rakományát, s teletömték az űrállomáson időközben felgyülemlett szeméttel és feleslegessé vált holmival, a teherűrhajó leválik az ISS-ről, majd "a mór megtette kötelességét, a mór mehet" elv alapján bolygónk sűrű légkörébe belépve elég.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását