2024. május 14. - Bonifác

Kolosszális földrengés 30 éven belül

Hatalmas, várhatóan 8,7-8,9-es erősségű földrengés sújthatja az indonéziai Szumátra szigetét 30 éven belül egy amerikai geológus szerint.
2009. október 17. szombat 14:42 - HírExtra
Kerry Sieh, a szingapúri Earth Observatory (Föld Obszervatórium) igazgatója szerint a Nyugat-Szumátrát szeptember 30-án megrázó, 7,6-os erősségű rengés csak előhírnöke volt a várható katasztrófának, amely becslése szerint akár öt percig is eltarthat, szemben a "mindössze" 45 másodpercig pusztító idei rengéssel.

"Ez a 7,6-os rengés nagyon-nagyon kicsi, miniatűr az igazán nagy földrengésekhez képest" - hangsúlyozta.

A szeptember végi földrengés eddig azonosított áldozatainak száma 1115, de várhatóan sok halott kerül még elő a szó szerint tömegsírrá vált falvakból. Becslések szerint mintegy 100 ezer ház dőlt romba, félmillió embert téve földönfutóvá.

"A szülőknek arra kell számítaniuk, hogy még gyermekeik életében bekövetkezik a nagy földrengés, és nyomában a cunami" - figyelmeztetett Sieh.

Az Indiai-óceánon végiggördülő 2004-es cunami 220 ezer áldozatot követelt. Legtöbben a Szumátra északi részén található Aceh tartományban haltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását