2024. március 29. - Auguszta

Cápafürdőszoba

A Fülöp-szigetek partjainál kutatók filmre vették, ahogy a rókacápák egy tengeralatti hegyhez járnak, hogy az ott élő tisztogatóhalak lecsipegessék róluk az élősködőket és az elhalt hámréteget.
2011. március 21. hétfő 09:43 - HírExtra
A cápák rendszeresen visszatértek a "tisztogatóállomásra", és lassan úszkáltak, időt hagyva a halaknak a kurkászáshoz. Ez az első alkalom, hogy ilyen viselkedést figyeltek meg rókacápáknál - írják a brit Bangor Egyetem kutatói a PLoS One című folyóiratban. Ezen is látszik, mennyire létfontosságúak ezek a sekély korallzátony-élőhelyek a veszélyeztetett nagytestű ragadozók számára.

Simon Oliver, a kutatás vezetője több mint öt éve tanulmányozza a rókacápákat (Alopias vulpinus). Több mint ezerórányi felvételt készített a cápákról egy tengeralatti hegynél a fülöp-szigeteki Cebu sziget északi csücskénél. Mivel rendszeresen járnak az állatok a helyre, egész búvárturizmus alakult ki körülöttük - mondta a BBC News-nak Oliver (www.bbc.co.uk).

A cápák viselkedése arra utal, hogy kifejezetten a tisztogatásért mennek oda. Farkukat lejjebb engedik, hogy vonzóbbak legyenek a tisztogatók számára, ezen kívül módszeresen mintegy háromnegyed óráig köröznek fele olyan lassan, mint ahogyan amúgy úsznának.

A tisztogatóhalak élőhelyéül szolgáló korallzátonyok feltehetően nélkülözhetetlenek a cápák egészsége szempontjából. Kezeletlenül az élősködők fertőzéseket és más szövődményeket is okozhatnának a nagy halaknak. Sajnos a kutatás helyszíne erősen rongálódott a robbantásos halászatnak köszönhetően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását