2024. május 21. - Konstantin

A Szegedért Alapítvány díjai

Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gyermekgyógyászati Klinikájának professzora veheti át idén a fődíjat a Szegedért Alapítványtól szombaton a Szegedi Nemzeti Színházban.
2008. március 7. péntek 15:38 - Hírextra

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Erdélyi Ágnesnek, az SZTE Móra Ferenc Kollégiuma igazgatójának, a Grand Café művész mozi létrehozójának, a tudományos kuratórium Szőkefalvi Nagy Béla-díját Fülöp Ferenc akadémikusnak, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánjának, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Gyimesi Kálmán operaénekesnek adják át a szombati gálaműsoron, a várost sújtó nagy árvíz 129. évfordulója előtt négy nappal.

A fődíjas Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át. A díjakat idén már a 19. alkalommal ítélték oda.

A Szegedért Alapítvány ötletét 1988 októberében Debreczeni Pál, a DOMET Ecsetgyár igazgatója találta ki, és jelentette be egy városi tanácskozáson. Ő lelkesítette vállalatvezető társait, valamint az akkori tanácselnököt, és ennek eredményeképp írták alá az alapítók - a városi tanács és hét gazdálkodó szervezet - 1989. július 4-én a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát.

A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Ezenfelül már csaknem két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását