2024. március 19. - József, Bánk

A tökéletes ágytakaró kiválasztása

Az ágytakaró a hálószoba egyik elengedhetetlen kiegészítője. Miután az ágyat bevetettük, és leterítettük egy szép ágytakaróval, akkor lesz igazán stílusos a hálószoba. Különösen akkor van nagy előnye az ágytakarónak, ha a háló egy helyiségben van például a nappalival, vagy ha kisállatokkal is megosztjuk a lakást – hiszen így az esetleges szennyeződések nem közvetlenül az ágyneműre kerülnek. Nézzük meg, hogy hogyan lehet kiválasztani a tökéletes ágytakarót!
2021. április 29. csütörtök 19:23 - HírExtra

Méret kisokos

Kezdjük rögtön a legfontosabb szemponttal, azaz hogy mekkora ágytakarót válasszunk. A takaró méretét maga az ágy mérete határozza meg úgy, hogy a matrac szélességénél körülbelül 50-50 cm-rel szélesebb takaróval kell számolnunk. Az ágytakaró akkor mutat a legjobban, ha az ágy mindkét oldalán – és az elején is – lelóg. Egy 160x200-as matrachoz például legalább 220x240 cm-es ágytakarót érdemes választani.

Anyag és moshatóság

Az ágytakaró nem csak remek dekorációs kellék, de a szennyeződésektől és portól is védi az ágyneműt, ráadásul a szoba otthonos és hangulatos lesz tőle. Anyag szempontjából érdemes természetes – érzékeny bőrűek esetén antiallergén – anyagokat választani. Válasszunk könnyen tisztítható textilanyagot! A legtöbb ágytakarót mosógépben is moshatjuk otthon, ha pedig kényes anyagról van szó akkor érdemes tisztítóba vinni azt.

Minták és színek

Az ágytakaró egyik legjobb tulajdonsága, hogy könnyedén feldobhatjuk vele a szoba berendezését, ráadásul egyszerűen lecserélhetjük azt az évszaknak vagy a kedvünknek megfelelően. Egészítsük ki az ágytakarót párnákkal és figyeljünk az összhangra a többi lakás textil esetében is – harmonizáljanak a függönyök, díszpárnák és szőnyegek is! Az egyszerűség és letisztultság kedvéért érdemes maximum két színt párosítani, vagy tompítani azokat neutrális színekkel, mint például a barna, szürke vagy a fehér.

Mintázat szempontjából kísérletezzünk bátran nagy motívumú ágytakarókkal, vagy válasszunk steppelt vagy patchwork kivitelű ágytakarót. A kétoldalas ágytakaró is remek megoldás lehet, hiszen ezek esetében mindkét oldal mintás, így egy takaróban két különböző ágytakaró is rejlik.

Tipp: Ha az ágytakarót éjszaka nem szeretnénk a földre tenni, akkor hajtsuk vékonyan az ágy végébe, vagy helyezzünk el az ágy előtt egy menő lócát vagy ládát, így mindig lesz helye az ágytakarónak és a díszpárnának.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását