2024. május 6. - Ivett, Frida

Gyorsan hízik, aki gyorsan eszik

A gyorsan, teltségig étkező emberek háromszor nagyobb valószínűséggel szednek túlsúlyt magukra - állítják japán kutatók a British Medical Journal című brit orvosi szaklap szerdán megjelent számában.
2008. október 22. szerda 10:05 - Hírextra
A megállapítás újra felhívja a figyelmet az ételek kutyafuttában történő, pillanatok alatti bekapkodásának hátrányaira.

Az Oszakai Egyetem kutatói tanulmányukban hangsúlyozzák, hogy nem csak az számít, mennyit és mit eszünk, hanem az étkezés stílusa, sebessége is befolyásolja az elhízás esélyét. Úgy vélik, a nyugati stílusú fogyasztási szokások terjedése világszerte hozzájárul a kövérség járványszerű előfordulásához.

A kutatók háromezernél több, 30-69 éves japán önkéntest kérdeztek ki étkezési szokásaikról. Az 1122 férfinak mintegy fele, a 2165 nőnek pedig kicsit több mint a fele válaszolta, hogy teljes jóllakásig szokott enni. A férfiak 45, a nők 36 százaléka evett gyorsan saját megítélése szerint. Azok, akik a teljes teltség érzéséig, ráadásul gyorsan szoktak étkezni, háromszor nagyobb valószínűséggel voltak kövérek, mint a nem teltségig és nem gyorsan evők csoportjában lévő emberek.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az előnytelen étkezési szokások terjedéséhez hozzájárulnak a nagyobb kiszerelésben olcsóbban hozzáférhető ételek, valamint az a szokás, hogy evés közben nézünk tévét. A kutatók azt tanácsolják a szülőknek, hogy teremtsenek nyugodt körülményeket az étkezéshez, és főként a hízásra hajlamos gyerekeket bátorítsák arra, hogy lassan egyenek - még "gyorsételt" is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását