2024. május 2. - Zsigmond

Elfogadta a költségvetést a baranyai közgyűlés

Ellenzéki szocialista képviselők támogatásával elfogadta az idei költségvetést a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése csütörtökön Pécsett tartott ülésén.
2008. március 6. csütörtök 20:01 - Hírextra

A negyventagú testület harmincegy tagja szavazott igennel a büdzsére, amely szerint a megyei önkormányzat idén mintegy 17 milliárd forintból gazdálkodik és mintegy 1,4 milliárd forint hiánnyal számol. A szocialisták indoklása szerint az intézmények működőképességének biztosítása, az állami támogatásokhoz való hozzáférés érdekében voksoltak igennel az előterjesztésre.

Az MSZP és a Baranyai Emberek Szövetségének képviselői a jövőbeni együttműködés feltételeként fogalmazták meg két újabb alelnöki pozíció betöltését, valamint azt, hogy ők kerüljenek többségbe az önkormányzati bizottságok felében. Ennek teljesítésére április 30-ig szabtak határidőt a Fidesz-KDNP-frakciónak.

A Fidesz-KDNP azt követően kényszerült egyezkedésre ellenzékével, hogy február 21-én elvesztette többségét a képviselő-testületben, miután a frakció vezetője és egy tagja kilépett a frakcióból.

Tusnádi Tamás frakcióvezető és Kustos Roland a testület ülésén jelentette be: nem tudnak tovább együtt dolgozni Hargitai Jánossal, a közgyűlés kereszténydemokrata elnökével, ezért a jövőben függetlenként folytatják munkájukat, majd elhagyták a termet.

Mivel a testület MDF-es tagja, Marenics János siklósi polgármester bejelentette: a városi közgyűlésben "őt ért fideszes támadásokra" válaszul aznap tartózkodni fog a megye idei költségvetésének elfogadásakor, a két képviselő kilépése egyben azt is jelentette, hogy nem sikerült elfogadni a 2008-as büdzsét.

A Fidesz-KDNP többségben volt a megyei közgyűlésben 2006 őszén. A választói akarat ma sem változott, ezért remélem, hogy a kilépettek mandátumukról is lemondanak, hiszen pártlistán jutottak be a testületbe - kommentálta akkor távozásukat Hargitai János.

Arra a kérdésre, hogy mi állhat döntésük hátterében, azt mondta: "ezt tőlük kellene megkérdezni. Azokat az információkat, melyek a rendelkezésemre állnak, nem oszthatom meg a sajtóval, mert önmagamról és a frakcióról állítanék ki olyan bizonyítvány, amilyet nem akarok". A két képviselő eddigi munkájával kapcsolatban azonban megjegyezte, hogy Kustos Roland egyszer sem, Tusnádi Tamás pedig összesen kétszer szólalt meg a megyei közgyűlés ülésein.

A 40 tagú baranyai közgyűlésben a Fidesz-KDNP-frakció 2006 őszén 21, az MSZP 16, a Baranyai Emberekért Szövetség kettő, az MDF egy képviselői helyet szerzett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását