2024. március 29. - Auguszta

Ingyenes szűrés a melanóma ellen

A melanóma az egyik leginkább rosszindulatú daganat, amelyben egyre több fiatal beteg hal meg. Diagnózisa olcsó, mert elegendő a bőr szakértő megtekintése, az időben felismert rosszindulatú elváltozás kimetszése a bőrből pedig teljes gyógyulást jelenthet.
2008. március 6. csütörtök 20:09 - Hírextra

A rosszindulatú bőrdaganatok, köztük a festéksejtekből kiinduló melanóma gyakorisága évente 3 százalékkal növekszik, az elmúlt 20 évben több mint duplájára emelkedett. Élete során átlagosan minden hetvenedik emberben alakul ki melanóma és a trend folyamatosan romlik - mondta Gyulai Rolland bőrgyógyász a 2008-as melanómanap meghirdetése alkalmából.

Magyarországon közel kétezer új melanómás beteget diagnosztizálnak évente és közel fél ezren meg is halnak áttétes melanóma miatt. A festékes bőrdaganat a huszonéves nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. Életmódunk változása, a több napfény, szolárium, a stresszes élet, mind jelentősen növeli e bőrdaganat rizikóját. A melanóma kialakulása sok tényezőtől függ, de elsősorban az egyén genetikai adottságaitól és a környezeti behatásoktól, például a napfény ultraibolya sugárzásától.

Somlai Beáta, a Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza elmondta, hogy a családban előforduló bőrdaganat, sok, vagy furcsa kinézetű anyajegy jelenléte a bőrön, a világos bőr- és hajszín, a sok napozás és szoláriumozás növeli a melanóma kialakulásának esélyét. A jó hír, hogy a melanóma az egyik legegyszerűbben kiszűrhető és megelőzhető, korai felismerés esetén pedig jól gyógyítható daganat.

A megelőzés legfontosabb eszközei a szigorú fényvédelem, a bőr rendszeres önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Utóbbit ma már korszerű, számítógéppel összekötött diagnosztikus rendszerek is segítik. Minél hamarabb fedezik fel a daganatot, annál nagyobb az esély a gyógyulásra, korai stádiumban teljes gyógyulás lehetséges. A fényvédelemre már csecsemőkortól kezdve igen nagy gondot kell fordítani, mert a kisgyermekkorban elszenvedett napégés és az ultraibolya sugárzás a melanóma legfontosabb kockázati tényezői közé tartoznak.

A Magyar Bőrgyógyászati Társulat Onkodermatológiai Szekciója más európai országokhoz csatlakozva, 2008. május 17-én újra Országos Melanómanapot szervez. Ezen a napon az ország számos helyén, így Budapesten, az egyetemi központokban, a nagyvárosok állami bőrgyógyászati szakrendelésein és sok magánrendelőben is ingyenes tanácsadást tartanak a bőrgyógyász szakemberek.

A tavalyi, 2007-es melanómanap sikerrel zárult, háromezer fölött jelentkeztek tanácsadásra országszerte - mondta Oláh Judit bőrgyógyász a szervező szakemberek képviseletében. Ezeken a szűréseken 32 embernél találtak rosszindulatú festékes daganatra utaló gyanús elváltozást a szakemberek, 80 páciensnél pedig hámeredetű rosszindulatú bőrdaganatot ismertek fel. Az érintetteket felvilágosítás után a lakóhelyükhöz legközelebbi bőrgyógyászati-onkológiai központba irányították.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását