2024. április 29. - Péter

Tandíj kedvezményekkel?

Meglehetősen fagyosan kezdődött az idei ősz. Nem csak az időjárás szempontjából, hanem a felsőoktatást tekintve is. Valójában egy országos tüntetésfolyammá duzzadt a hallgatók tandíjellenes demonstrációsorozata. A tanév első tandíjellenes tüntetése Szege
2007. október 2. kedd 15:25 - Malina Adrienn
Egyelőre utolsóként csatlakozott a sorozathoz a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata. Kedden délután rendezték a tandíjellenes tüntetést a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hallgatói. Szabó Gábor, a helyi HÖK elnöke korábban elmondta: több érdekképviseletet, egyebek mellett a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is megkeresték, hogy mondjanak beszédet a rendezvényen.



Tavaly egyébként a szegedi mellett a pécsi volt a legnagyobb vidéki tüntetés, mintegy 1500 résztvevővel.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint összefüggés van a felsőoktatásba jelentkezők számának jelentős csökkenése és a tandíj bevezetése között.

Mindezt Miskolczi Norbert elnök a következőképpen fogalmazta meg.

„Számítottunk arra, hogy idén jelentősen kevesebben jelentkeznek a felsőoktatási intézményekbe. Az idén közel 24 ezer jelentkezővel kevesebben adtak be kérelmet, mint 2006-ban, amikor még nem kellett a hallgatóknak tandíjat fizetniük a tanulmányaik során.”

Felsőoktatási Törvény részletei
Törvény célja
a) a magyar felsőoktatásnak az Európai Felsőoktatási Térségbe, valamint az Európai Kutatási Térségbe történő beilleszkedéséhez szükséges keretfeltételek megteremtése, regionális dimenziójának erősítése
b) a felsőoktatásban végzett kutatás támogatása, feltételeinek biztosítása, megteremteni az oktatás és a kutatás egységét, erősíteni a magyar felsőoktatás és a nemzetközi kutatás kapcsolatát, biztosítani, hogy a felsőoktatási intézmények a kutatás-fejlesztés egyik legjelentősebb bázisát képezzék
5. § (3) A felsőoktatási intézmény kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiát készít, amelyben meg kell tervezni különösen a kutatási programokat, a pályázati eljárási rendet, tudományos rendezvényeket, hazai és nemzetközi tudományos együttműködés fejlesztésével kapcsolatos teendőket, a tudományos művek kiadásának, a kutatási tevékenység folytatásának támogatási feltételeit, a tudományos eredmények hasznosításának módját.
31. § (1) A felsőoktatási intézmény az alapító okiratában meghatározott feladatok ellátása céljából együttműködési megállapodást köthet bármely, a feladatai ellátásában érdekelt hazai vagy külföldi szervezettel, illetve természetes személlyel.
Az idei 108 ezer jelentkező mégis több jelentkezési kérelmet nyújtott be, mint a tavalyi 132 ezer diák, ami valószínűsíti, hogy a szegényebb, anyagilag rászorult családok gyermekei maradtak el a jelentkezők közül. A HÖOK elnöke szerint elrettentő lehet számukra a felsőoktatási szabályozók folyamatos változása, az egyre növekvő anyagi terhek.

Miskolczi Norbert kitért arra is, hogy míg tavaly 103 ezren adták be a kérelmüket államilag támogatott képzésre és közülük 57 ezret vettek föl, idén az 56 ezer állam által támogatott férőhelyre már csak 87 ezer jelentkező akadt, véleményük szerint a tandíjfizetés miatt. Komoly problémát jelent az is, hogy jelen állapot szerint - tanulmányi teljesítménytől függetlenül - a felsőoktatási intézményekben minden hallgató fizet majd tandíjat vagy költségtérítést. Tehát tanulmányi alapon az intézmények nem határoztak meg kedvezményezetti kört, ellentétben azzal, ahogy azt az OKM próbálja a közvélemény számára sugallni. Ez azt jelenti, hogy a tandíj célja nem a felsőoktatás minőségének javítása és a jól tanulók segítése, hanem egyszerű forrásbevonás, a költségvetés hézagainak betömése. A HÖOK álláspontja szerint egyértelműen beigazolódni látszik az a félelem, hogy a tandíj elzárja a szegényebb diákok továbbtanulása előtt az utat - summázta a hallgatók álláspontját Miskolczi Norbert.

A tüntetés-hullámok elcsendesedésekor a Fidelitas alelnöke, Ágh Péter azt mondta: „nemcsak a tandíjjal próbálja a kormány ellehetetleníteni a szegényebb fiatalok tanulási lehetőségét, hanem folyamatosan hoz olyan intézkedéseket, amelyekkel sok esetben gátolja a tanulást. ” Ágh Péter közölte, ilyen a lakhatási, valamint a tankönyv- és jegyzettámogatás megvonása. Míg az előbbi 6-10 ezer forintos kiesés havonta, addig az utóbbival 8-10 ezer forintot vettek el az érintettektől - tette hozzá.



Az Oktatási Minisztérium sajtóosztálya azonban ezeket a kijelentéseket cáfolta, és megkeresésünkre a következő válaszokat adta elektronikus levélben:

- Egészen pontosan: szűnnek meg támogatások? És ha igen melyek?

- A felsőoktatásban tanulók továbbra is kaphatnak egyebek mellett lakhatási, tankönyv-és jegyzettámogatást, mint ahogy szociális ösztöndíj is megilleti a rossz körülmények között élő diákokat.

- Mekkora összeget kap az államtól egy főiskola vagy egyetem egy hallgató után?

- Az egyetemek és főiskolák évente 116.500 forintot kapnak az államtól minden hallgató után. Ennek az összegnek a legföljebb 60 százalékát tanulmányi ösztöndíjakra fizetik ki, a többit pedig a szociálisan rászorulók kapják meg. Évente ugyanekkora összeggel támogatja az állam a hallgatók diákotthoni elhelyezését is.

- Ezek szerint akkor nem szűnik meg a jegyzettámogatás sem?

- A felsőoktatási törvény rögzíti, hogy nincs változás a tankönyv- és jegyzettámogatás rendszerében, mértékében. A költségvetés évente 11.650 forintot ad minden államilag finanszírozott képzésre beiratkozott egyetemi vagy főiskolai hallgató után tankönyv- és jegyzettámogatásra, sport és kulturális tevékenység finanszírozására. A jogszabályokban meghatározott módon a 11.650 forint 20 százalékát sport és kulturális tevékenységre, 56 százalékát jegyzetkészítésre, 24 százalékát pedig szociális juttatásokra, vagyis közvetlen, személyre szabott támogatásra fordíthatják az intézmények. Ez utóbbit kiegészíti a többi szociális jellegű juttatás.

A szociális ösztöndíj és a jegyzettámogatás mellett ugyanis lakhatási támogatást is kaphat az, aki - bár jogosult lenne arra, hogy bekerüljön a kollégiumba -, de nem jutott be. A lakhatási támogatás normatívája 2006 óta 60 ezer forint évente. 2007 szeptember 1-től ennek 70 százalékát férőhelybérlésre, 30 százalékát sima szociális támogatásra használhatják az intézmények.

Ezzel a megoldással az intézmények további kollégium férőhelyeket biztosíthatnak a hallgatóknak. A lakhatási támogatásnál azok részesülnek előnyben, akik nagyobb távolságra laknak.

- Vannak még további kedvezmények is?

- További kedvezmény, hogy idén szeptembertől már a frissen beiratkozott rászoruló hallgató is kaphat szociális támogatást: ezt a törvény iskolakezdő alaptámogatásnak hívja. Ennek mértéke a hallgatói ösztöndíj-támogatás 50 százaléka, azaz 58.000 forint.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását