2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ősi baktériumokat találtak

Hideg, sós vízben, fény és oxigén nélkül évmilliókat túlélő ősi ökoszisztémát fedeztek fel az Antarktisz jege alatt - közölték amerikai kutatók a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában.
2009. április 17. péntek 12:43 - HírExtra
Mivel az ökoszisztéma oly sokáig volt elszigetelve a külvilágtól extrém körülmények között, vizsgálata rávilágíthat a Földön kívül lehetséges életre, valamint arra, miként élhetnek túl az élő rendszerek jég alatt - mondta John Priscu, a Montánai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A kutatók megállapították, hogy a fellelt antarktiszi ökoszisztéma olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek hideg, sós vízben szaporodnak, kén- és vasvegyületeken élnek. Az elzárt sóstó a Taylor gleccser alatt, a Bonney tó végében van, az Antarktisz nyugati részén. Hőmérséklete mínusz 10 Celsius fok körüli, azért nem fagyott be, mert vize háromszor-négyszer sósabb, mint az óceán.

A fotoszintézis nélkül túlélő ökoszisztéma "modern analógiája lehet a több millió évvel ezelőtti geokémiának és biogeokémiának" - mondta Jill Mikucki, a tanulmány vezetőszerzője. A baktériumokra akkor bukkantak rá, amikor a Taylor gleccserből kiömlő, nagy vastartalmú, vérvörös vizet vizsgálták. A sós víz leggyakoribb baktériuma a Thiomicrospira arctica.

A mintegy öt kilométer széles medence a legalább másfél millió éve elzáródott ősi óceán maradványa lehet a tudósok szerint. A mintákat azért nem a medencéből vették, mert túl mélyen van, legalább négy kilométerrel a jégfelszín alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását