2024. április 19. - Emma

Elkerülhető a műtét

Egyre több orvos kér CT-vizsgálatot a vakbélgyulladás diagnózisának megerősítésére az Egyesült Államokban. A sebészeti beavatkozást csak akkor hajtják végre, ha a gyanút a felvétel is igazolja, ezzel nyolcadára csökkent egy évtized alatt a szükségtelen mű
2008. február 29. péntek 08:42 - Hírextra

Míg 1996-ban a vakbélműtétek 24 százaléka bizonyult feleslegesnek, addig 2006-ban már csupán 3 százaléka - állítja a Kaliforniai Egyetemen kutató Steven Raman csoportjának tanulmánya.

1081 vakbélműtéten átesett embert kérdeztek meg, melyből kiderült, hogy a tíz év leforgása alatt 20 százalékról 85 százalékra nőtt a képalkotó eljárással ellenőrzött diagnózisok aránya.

A vakbél ujjnyi nagyságú féregnyúlványának gyulladása az amerikaiak mintegy nyolc százalékánál fejlődik ki élete során. A perforálódott féregnyúlványnak halálos következménye lehet, ezért az orvosok műtétpártiak voltak bizonytalan diagnózis esetén.

A ma már rendelkezésre álló képalkotó eljárások alkalmazása azonban számos embert kímélhet meg a felesleges hasi műtéttől, ráadásul olcsóbb is, mint a sebészeti beavatkozás.
A tanulmányt a New England Journal of Medicine amerikai szaklap közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását