2024. május 7. - Gizella

H1N1: a megelőzés hatékony módszerei

A szájmaszk és az alkoholos kézfertőtlenítő alkalmazása akár felére csökkentheti az újinfluenza kockázatát - hangsúlyozzák amerikai kutatók, akik a vizsgálat eredményeiről a Journal of Infectious Diseases című járványtani szaklapban számolnak be.
2010. január 28. csütörtök 19:06 - HírExtra
A Michigani Egyetem kutatói 1437, kollégiumban lakó egyetemi hallgatót három csoportra osztottak, attól függően, hogy hol volt a szállásuk. Az elsőbe sorolt diákok naponta néhány órán át viselték a szájmaszkot és rendszeresen alkalmaztak alkoholos kézfertőtlenítőt, a második csoport tagjai csupán gézmaszkot viseltek, a többiek pedig a kontrolcsoportot alkották.

A vizsgálat azt követően kezdődött, hogy a campuson diagnosztizálták az első újinfluenzás esetet, ám a kutatók a következő két hétben még további résztvevőket verbuváltak. Ebben az időszakban a három csoport megbetegedési mutatói között még nem volt eltérés, amit a tudósok azzal magyaráznak, hogy a járvány épphogy elkezdődött.

A továbbiakban azonban arra derült fény, hogy az első csoport tagjainál, akik egyaránt viseltek szájmaszkot és használtak kézfertőtlenítőt, 35-51 százalékkal csökkent a megbetegedés valószínűsége a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

Mint a vizsgálatot irányító Allison Aiello kifejtette, a kutatás során olyan nem gyógyszeres módszereket kerestek, amelyek csökkenthetik a fertőzés veszélyét. A H1N1 okozta járvány során lassan érkezett az oltóanyag, és korlátozott mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusellenes készítmények.

"A nem gyógyszeres eljárások, olyanok, mint a szájmaszk viselése és a kézhigiénia, a jelek szerint fontos szerepet tölthetnek be a pandémia (világjárvány) elleni küzdelemben - hangsúlyozta Aiello, aki szerint a családok is alkalmazhatnák ezeket a védekezési módszereket. - Az emberek általában csak akkor gondolnak a megelőzésre, amikor családtagjaik közül valaki már megbetegedett, illetve a többiekben, noha maszkot öltenek, már lappanghat a kór".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását