2024. április 28. - Valéria

Királyi kiállítás

Hunyadi Mátyás, a király címmel látható kiállítás március 19-től a Budapesti Történeti Múzeumban; a tárlat az uralkodót és udvarát állítja a középpontba, s olyan műtárgyakat is felvonultat, amelyek még sosem voltak láthatók Magyarországon - tájékoztatta a
2008. február 29. péntek 08:38 - Hírextra

A múzeum a Reneszánsz Év keretében, Hunyadi Mátyás királlyá választásának és trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából nagyszabású és látványos, a modern technikai eszközöket is felhasználó, tudományos szempontból is sok újdonságot hozó tárlatot készít elő - közölte Farbaky Péter és Végh András kurátor.

A "Hagyományok és megújulás a magyar királyi udvarban 1458-1490" alcímet viselő kiállításon festmények, szobrok, ötvöstárgyak, miseruhák, díszes kódexek, fegyverek, oklevelek, díszesen faragott kőemlékek elevenítik fel az uralkodó és környezete életét.

A tárlat a királyi udvart több szempontból mutatja be: a portréművészet alkotásain keresztül megismertet a király és királyné személyével, elvezet a király haditáborába, végigkísér az udvar helyszínein, a budai, visegrádi és bécsi palotán, beavat a vallási élet megnyilvánulásaiba, s a Corvin-kódexek segítségével megidézi az újra az antikvitás felé forduló, humanista szellemi központot.
A kurátorok összegzésükben kiemelték: a kiállítás nem csak az avantgárd reneszánszot mutatja be, amelyet Itália után Mátyás elsőként Magyarországon honosított meg Európában, hanem az utolsó virágzását élő hazai késő gótikus művészetet is.

A magyarországi köz- és egyházi gyűjtemények kincsei mellett 65 külföldi műtárgy érkezik Budapestre ausztriai, csehországi, németországi, olaszországi és szlovákiai intézményekből, így például a firenzei Uffizi-képtárból, a Vatikáni Könyvtárból, a bécsi Kunsthistorisches Museumból, a brnói Morva Galériából és Olmützből.

A Hunyadi Mátyás, a király című tárlat június 30-ig látható. A bemutató része a "4X a reneszánszról" című sorozatnak, amelynek keretében a Budapesti Történeti Múzeum további három intézménnyel közösen szervez kiállítást: az Országos Széchényi Könyvtárral, az Iparművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását