2024. április 29. - Péter

Egerekben éled újra a kihalt tigris génje

Ausztrál és amerikai tudósok először bírták működésre egy kihalt faj - az erszényes (tasmán) tigris (Thylacinus cynocephalus) - génjét, hogy ma élő szervezetben, nevezetesen egy egérembrióban működjön.
2008. május 20. kedd 14:18 - Hírextra

A csoport a DNS-t egy százéves tasmán tigris tartósított teteméből nyerte - amelyet egy múzeumban őriznek -, majd a genetikai anyagot egy egér embriójába fecskendezte, amelyben aztán a gén porcszövetet képzett.

A Texasi és Melbourne-i Egyetem kutatói eredményeiket a PLoS ONE című nemzetközi tudományos folyóiratban tették közzé, bemutatva, hogy a kihalt erszényes Col2A1 jelű génjének ugyanolyan - azaz porc- és csontképző - funkciója van, mint az egerek saját Col2A1-ének.

"Ez volt az első alkalom, hogy kihalt állat örökítőanyagát funkcionális válaszra sikerült bírni egy élő szervezetben. Egy már nem élő faj génjeinek működővé tétele nagy jelentőséggel bírhat a géntechnológiai kutatások számára, ez esetben például egy porcmegújító gyógyszer kifejlesztésében" - számolt be Andrew Pask, a Melbourne-i Egyetem munkatársa a kísérlet jelentőségéről.

A rejtélyes, erszényes tasmán tigrist az 1900-as évek elején pusztították ki vadászok. Az utolsó példány 1936-ban pusztult el a hobarti állatkertben.

"Ma, amikor minden korábbinál magasabb arányban tűnnek el fajok, főként emlősök, ez az eljárás nagyon fontos. Reményt ad, hogy a már eltűnt élőlények genetikai biodiverzitása legalább nem veszett még el teljesen" - foglalja össze az eredményeket Marilyn Renfree, a Melbourne-i Egyetem kutatója.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását