2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megegyeztek a hollywoodi írók

Az internetre került munkájukért az első két évben 1200 dollárt (azaz 205 ezer forintot) kaphatnak az amerikai írók, míg a frissen ratifikált hároméves szerződés szerint a harmadik évben 2 százalékos részesedés jár nekik a forgalmazó hasznából.
2008. február 27. szerda 12:44 - Hírextra
Többek között ezt tartalmazza az Amerikai Írók Céhe (WGA) és a film és tévéstúdiók producerei között létrejött szerződés, amelyet az írói érdekképviselet vezetőinek keddi bejelentése szerint elsöprő, 93,6 százalékos egyetértéssel szavazott meg a WGA írásban voksoló tagsága.

"A szerződés az írók számára a digitális korszak új nyitánya. Biztosítja, hogy a céh tagsága korrekt módon megkapja a járandóságát az internetre feltett munkáiért, és rendezi az 1971 óta készült mozis, illetve az 1977 óta készült tévés produkcióik új médiumokon való ismételt felhasználásának feltételeit is" - nyilatkozta a WGA nyugati szervezetének vezetője.

A kontraktus a jelen ratifikációval visszamenőleg február 13-tól lép érvénybe, amikor a WGA tagsága eldöntötte, hogy véget vet a több mint három hónapig tartó sztrájknak és megszavazta a hároméves szerződés feltételeinek kidolgozásához megállapított számítási kulcsokat.

Az írók a sztrájk beszüntetése után New Yorkban és Los Angelesben megtartott szavazáson nyilvánítottak véleményt. A tízezren felüli tagságból 4060-an juttatták el írásban a voksukat.

A WGA egyik korábbi vezető tanácsadója meglepően alacsonynak találta a részvételt, ami szerinte annak köszönhető, hogy "az írók nem örülnek túlságosan a megállapodásnak, ám tudatában vannak, hogy ennél többet nem kaphattak volna."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását