2024. május 5. - Györgyi

Az SZDSZ a Déli Áramlatról

Az SZDSZ szerint akkor támogatható a Déli Áramlat megépítése, ha ez nem akadályozza a Nabucco vezeték megépítését; a párt megfelelő nyilvánosságot kér a Déli Áramlat ügyében - közölte az Országgyűlés integrációs bizottságának szabad demokrata elnöke szerd
2008. február 27. szerda 12:49 - Hírextra
"Az SZDSZ számára akkor támogatható a Déli Áramlat, ha ez nem akadályozza a Nabucco megépítését, (...) az SZDSZ azt kéri a kormánytól, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosságot (...) biztosítsa, ne csak a parlamenti képviselők, az egész ország ismerhesse meg a szerződést " - fogalmazott Eörsi Mátyás.

A politikus szerint azt kell elérni, hogy Magyarország több forrásból vásárolhasson energiát. Mint mondta, fontos, hogy az energia több útvonalon érkezhessen az országba annak érdekében, hogy ha az egyiken akadozik, akkor a másikon biztosítható legyen az ellátás.

Eörsi Mátyás fontosnak nevezte azt is, hogy a gázszolgáltatókat az árban is lehessen versenyeztetni.
A parlamenti jóváhagyás hiányára vonatkozó kérdésre válaszolva Eörsi Mátyás közölte: a magyar alkotmány szerint a kormány hatásköre az, hogy nemzetközi szerződéseket megkössön. "Én magam híve vagyok annak, hogy egy ilyen súlyú szerződés megkötése előtt parlamenti vita legyen, ám az ellenzéki kritikákat nehezen tudom elfogadni" - fogalmazott. Indoklásként hozzátette: amikor Orbán Viktor volt a miniszterelnök, akkor a kormányüléseken még jegyzőkönyvek sem születtek, és olyan "hatalmas jelentőségű szerződések", mint a Gripen vásárlás, minden konzultáció nélkül készültek. Az erre vonatkozó ellenzéki kritikákat nem tudom elfogadni - mondta.

Közölte: a parlamenti tájékoztatás a bizottsági ülésen úgy-ahogy megtörtént. Úgy gondolom, a kormány felhatalmazással írja alá a szerződést - jelentette ki.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: az EU energetikai biztosa támogatja a Déli Áramlatot, és nem látja úgy, hogy ez akadályozná a Nabucco megépítését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását