2024. május 2. - Zsigmond

A Magyar Rádió is csatlakozott az európai rádiókhoz

A közszolgálati Magyar Rádió (MR) egyelőre a regionális és kisebbségi adások német és lengyel szerkesztőségében készített színes, rövid műsorokkal vesz részt a 13 EU-tagország 16 rádióját tömörítő konzorcium április elején kezdődő munkájában.
2008. február 26. kedd 18:33 - Hírextra

Mátrai Julianna, az MR Nemzetközi Kapcsolatok és Pályázatok irodájának vezetője elmondta az MTI-nek: a csatlakozás feltétele az volt, hogy a Magyar Rádió vállalta: hetente egyszer műsorába lehív egy-egy másik tagrádióban elkészített műsort.

A társult rádiók ugyanezt teszik majd, mert mindenki készít híreket, kis műsorokat s azokat beteszi a közös "kosárba". A konzorcium műsorainak célja, hogy emberközelbe hozza az uniós témákat, másfelől pedig megmutassa, hogy mit jelent a mindennapokban az EU-s tagság.

Az Európai Unió 2012-ig finanszírozza ezt a projektet, amely egy hónap múlva egyelőre négy nagy nyelven: angolul, németül, franciául és lengyelül indítja adásait és EURANET lesz a neve. A terv persze az, hogy a jövőben kiterjesszék a műsorokat más EU-s nyelvekre is.

Addig is készülnek az adott ország saját nyelvén, így magyarul is rövid programok, amelyek elérhetők lesznek a konzorcium internetes portálján.

Mátrai Julianna azt is elmondta, azért választották az első EU-s műsorok szerkesztőinek a német és a lengyel kisebbségi adások szerkesztőségét, mert az unió is kíváncsi arra, hogy miként jelennek meg az uniós témák egy kisebbség életében és ezáltal a nyelvén Magyarországon.

Az irodavezető reméli, hogy a konzorciumon keresztül a Magyar Rádió újságírói egyre inkább részt tudnak majd venni a nemzetközi együttműködésben és megismerhetik az olyan nagy rádiók, mint a Deutsche Welle német, az RFI francia, vagy az Europa Lisboa portugál adók működését a gyakorlatban és munkatársait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását